Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Washington Post: Ръководителят на виенския клон на ЦРУ е уволнен заради „неадекватен отговор“ на случаите на Хавански синдром

24 септември 2021 | 19:28

Снимка:

Виена. Централното разузнавателно бюро (ЦРУ) на САЩ уволни ръководителя на офиса си във Виена заради несериозно отношение към увеличения брой случаи на т.нар. Хавански синдром. Отговорът на високопоставения дипломат на рязкото увеличаване на инцидентите, свързани с мистериозното заболяване, е бил „неадекватен“, съобщи изданието The Washington Post в четвъртък (местно време), позовавайки се на източник от вътрешни среди.

С уволнението на ръководителя на виенското бюро на ЦРУ, престижна длъжност в тайните служби на САЩ, трябва да бъде изпратен знак и на други висши дипломати, които да приемат сериозно докладите за явлението, според вестника. В кубинската столица, главно между края на 2016 г. и лятото на 2017 г., многобройни служители на посолството на САЩ или техни близки съобщиха, че са чули необичайни шумове, след които са се оплакали от главоболие, проблеми със слуха, дезориентация и лоша концентрация.

През последните няколко месеца Виена се беше превърнала в „гореща точка“ на синдрома. Според съобщения в медиите, вторият по големина брой случаи извън Хавана сега е регистриран именно в австрийската столица. Според ЦРУ около 200 представители на САЩ са се разболяли от Хавански синдром по целия свят.

The Washington Post съобщава, десетки хора във Виена - не само служители на посолството, но и техни роднини, включително деца - са засегнати. В резултат на това операцията на САЩ в Австрия беше съкратена, а работата на посолството - нарушена, разкри източник, пожелал анонимност.

Превод и редакция: Тереза Герова