Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Times: Китайски дипломат предложи Пекин да се откаже от ангажимента си да не нанася първи ядрен удар

24 септември 2021 | 17:18

Снимка:

Лондон. Бившият посланик на Китай в ООН по въпросите на разоръжаването Ша Зукан заяви, че Пекин трябва да се откаже от задължението да не използва ядрени оръжия първи, като по този начин реагира на появата на регионални антикитайски съюзи, както и на концетрацията на американска армия в Източна Азия, съобщава The Times.

Както разбират журналистите на британското издание, след като проучват току-що публикуваните стенограми от заседанието на Китайската асоциация за контрол на оръжията и разоръжаването, проведено миналата седмица, г-н Ша е заявил по време на това събитие: „Докато САЩ и Китай не се договорят нито една от страните да не използва ядрено оръжие първа, или САЩ не прекратят да предприемат пасивни мерки за подкопаване на ефективността на стратегическите сили на Китай, безусловният отказ от първи удар от наша страна е нецелесъобразен“.

„Стратегическият натиск върху Китай се увеличава - САЩ вече създадоха нови военни съюзи, като същевременно изграждат военно присъствие от наша страна“, подчерта дипломатът. „Отхвърлянето на първия ядрен удар позволи на Китай да заеме позиция на морално превъзходство на международната сцена. Но САЩ ще разглеждат Китай като основен конкурент и дори противник още известно време. Може би тази политика може да бъде преразгледана и коригирана?“ - Той добави.

Както подчертава колумнистът на „Таймс“, изявленията на Ша „ще добавят безпокойство към атмосферата на стратегическа конфронтация, която сега се възцарява в Азия“ - особено след като Пекин често „използва учени и политици, за да представи идеи, които след това се превръщат в реални политически решения“.

Китай стана ядрена сила през 1964 г., но четири години по-късно официално обяви, че отхвърля първия удар, припомня авторът на материала. Ядреният арсенал на Пекин, според някои оценки, има 320 бойни глави-обаче Ху Сидзин, главен редактор на „националистическия таблоид“ Global Times, заяви миналата година, че страната трябва да увеличи броя на бойните глави до 1000, пише журналистът. А неотдавна „независими граждански изследователи“, след като са изучили сателитни снимки, стигат до извода, че КНР в момента изгражда почти 300 нови силоза за междуконтинентални балистични ракети.

Миналата седмица САЩ, Обединеното кралство и Австралия обявиха създаването на AUKUS, ново стратегическо партньорство, в рамките на което Канбера ще получи ядрени подводници, съобщи още The Times. А в петък Вашингтон ще бъде домакин на първата среща на върха лице в лице на Четиристранния диалог за сигурност (Quad), който включва САЩ, Австралия, Индия и Япония. Според информацията на The Times, фокусът на срещата ще бъде върху нарастващата мощ на Китай.

Превод и редакция: Иван Христов