ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Мустафа Карадайъ, ДПС: Да изберем програми за ускорено икономическо развитие на България и президент, който може да обединява, а не който разединява и противопоставя политически сили

24 септември 2021 | 11:36

Снимка: "Фейсбук" ДПС Пресцентър

София. Да изберем програми за ускорено икономическо развитие на България и президент, който може да обединява, а не който разединява и противопоставя политически сили. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Ние трябва да изберем президент обединител на нацията. Президент, който може да обединява около каузи, а не президент, който разединява и противопоставя политически сили, включително вътре в Народното събрание това, което видяхме вече на два пъти. Напротив философията залегнала в Конституцията на институцията президента е да бъде полето за консенсус, а не да бъде инструмент за противопоставяне", каза още Карадайъ.
"Още един важен избор има да правим на 14 ноември. Да изберем програми за ускорено икономическо развитие на България. Някои от нашите съседни държави членове на ЕС вече изхарчиха половината средства от Плановете си за устойчивост и развитие, ние още не сме си пуснали фиша. Ние от ДПС сме представяли нашата програма за ускорено икономическо развитие на страната. В тези кризи в България има нужда от ускорено икономическо развитие. България има нужда от обединение. България има нужда от стабилност", каза още Карадайъ.

По думите му България няма нужда от допълнително напрежение в страната с противоконституционни и противозаконни комунистически прийоми, каквито са се видели на изборите през юли.
"Другата седмица имам посещение в Брюксел. Това са ни сигнали за полицейски произвол в страната през месец юли и вие медиите мисля, че мълчахме. Ние не сме дали много гласност тогава. Сега в момента призивът ни к ъм всички български граждани е да дават гласност на всяко закононарушение и на всеки полицейски произвол от органите на реда, които действат по заповед на вътрешния министър, назначен от президента Радев. Президентът Радев няма как да не знае, а може да участва в указанията към служебния министър Рашков, който абсолютно съзнателно и целенасочено погазва конституционни права на български граждани, ограничавайки ги включително да могат да гласуват с органите на реда и органите на полицията, а от друга страна нарушава човешки права на български граждани. Унизява български граждани. Има достатъчно факти“, каза още Карадайъ.
По думите му става въпрос за следене, унижение, събличане на хора, хора на земята, обиски по улицата. Той отчете, че това са членове на ДПС, младежки лидери на ДПС и кметове на движението. "Ние от ДПС сме категорично против купуването на гласове и борба трябва да се води, но не с противозаконни методи и средства. Не органите на реда и държавният апарат като цяло да се ползва в услуга на едни партии и против други партии", заяви още председателят на ДПС.
"12 години ГЕРБ го прилагаше, сега в момента Радев го прилага със своите служебни министри",заяви още Карадайъ.
Деница КИТАНОВА