ВарнаВИЖ ВСИЧКИ

Днес се очаква да стартира операцията по разтоварване на заседналия край Камен бряг кораб

24 септември 2021 | 09:37

Снимка: Апелативна прокуратура - Варна

Варна. Днес се очаква да стартира операцията по разтоварване на заседналия край Камен бряг кораб, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Вчера на брифинг главният директор на ГД "Аварийно-спасителна" дейност към Морска администрация Румен Николов разясни, как ще протече операцията по разтоварване на кораба VERA SU.

„За да може да се осъществи преместването на товара, към мястото бе изпратена самоходна баржа, в която товарът да бъде прехвърлен. Идеята е с облекчаването на кораба той да може да бъде изтеглен. Товарът представлява растителен тор и според сертификатите изпратени от корабособственика той е не опасен“, обясни Румен Николов.

През изминалите дни дъното бе обследвано за дълбочините, които позволяват подхождането на плаващ кран със съответната кофа за изгребване на товара.

Румен Николов посочи, че за да се осигури безопасността на кораба ще се предприемат мерки за връзването му към близките брегови скали. Това се прави с цел осигуряване на безопасността на плавателния съд в случай, че излезе силен вятър или след освобождаването от товара.

Самата операция може да продължи минимум два до три дни, като това зависи от метеорологичните условия.
„В момента времето е благоприятно, но другата седмица се очаква влошаване, което означава, че действията трябва да бъдат максимално организирани и бързи, за да се справим с поставените задачи, пред времето да се развали“, обясни още Николов.

Плащането по операцията е организирано от корабособственика и застрахователя и България няма финансов ангажимент, обясни още специалистът.

Десислава ВАСИЛЕВА