ВарнаВИЖ ВСИЧКИ

Румен Николов: Предприети са мерки за организиране на операция свързана с изваждането на кораба VERA SU

23 септември 2021 | 16:32

Снимка: Апелативна прокуратура - Варна

Варна. Към момента са предприети мерки за организиране на операция свързана с изваждане на кораба VERA SU, от мястото на което е заседнал. Това заяви на брифинг Румен Николов, главен директор на ГД "Аварийно-спасителна" дейност към Морска администрация, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Той допълни, че за целта дъното е било обследвано за дълбочините, които да позволят подхождането на плаващ кран със съответната кофа за изгребване на товара.

Самият товар не е пакетиран, а е насипен. За да може да се осъществи преместването му, към мястото на инцидента пътува самоходна баржа, в която товарът да бъде прехвърлен. Идеята е с облекчаването на кораба той да може да бъде изтеглен. За целта тази вечер от Варна ще тръгне плаващ кран и се надяваме към изгрев слънце да започнат работа Товарът представлява растителен тор и според сертификатите изпратени от корабособственика той е не опасен“, обясни Румен Николов.

Той допълни, че за да се осигури безопасността на кораба ще се предприемат мерки за връзването му към близките брегови скали. Това се прави с цел осигуряване на безопасността на плавателния съд в случай, че излезе силен вятър или след освобождаването от товара.

Самата операция може да продължи минимум два до три дни, като това зависи от метеорологичните условия.

„В момента времето е благоприятно, но другата седмица се очаква влошаване, което означава, че действията трябва да бъдат максимално организирани и бързи, за да се справим с поставените задачи, пред времето да се развали“, обясни още Николов.
„Плащането по операцията е организирано от корабособственика и застрахователя и България няма финансов ангажимент, обясни още специалистът.

Екипажът е в добро здравословно състояние.

Десислава ВАСИЛЕВА