ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

Khaama Press: Талибаните назначиха бакалавър за изпълняващ длъжността ректор на най-големия университет в Афганистан

23 септември 2021 | 09:48

Снимка: Pixabay

Кабул. Талибаните назначиха Мохамад Ашраф Гейрат – притежаващ бакалавърска степен по журналистика, за изпълняващ длъжността ректор на Университета в Кабул, който е най-големият в Афганистан. Това съобщава афганистанската информационна агенция Khaama Press.

Гейрат е оглавил висшето учебно заведение, след като досегашният му ръководител – професорът по фармакогнозия Мохамад Осман Бабури, е бил уволнен от талибаните. Възрастта на новия лидер обаче не е уточнена, а преподавателите и студентите от университета отбелязват, „той е все още достатъчно млад и няма необходимия опит, за да ръководи основната образователна институция на страната“.

Според данните, публикувани на уебсайта на университета, Гейрат е завършил Факултета по журналистика на Кабулския университет през 2008 г., а след това е работил в Министерството на образованието на Афганистан, в което оглавява един от надзорните органи в югозападната част на страната.

В изявлението на уебсайта на учебното заведение се подчертава, че „това решение за назначаването на ректора е временно и може да бъде преразгледано, ако е необходимо“. В текста се отбелязва също, че бившият ректор се е обърнал към Министерството на висшето образование на „Ислямския емират Афганистан“ с молба да му предостави възможност да замине за Германия за шест месеца „да провежда научни изследвания“.

Професор Бабури е роден през 1962 г. в образовано семейство от провинция Херат в северозападната част на Афганистан. През 1985 г. завършва с отличие Фармацевтичния институт в Пятигорск. След завръщането си в родината си през същата година, той започва кариерата си на преподавател в Университета в Кабул. През 2007-2017 г. е заместник -министър на висшето образование на страната по академичните въпроси. През 2019 г. защитава докторска дисертация по фармакогнозия в университета „Филип“ в Марбург, Германия. През май 2020 г. е назначен за ректор на университета в Кабул.

Превод и редакция: Тереза Герова