Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Гръцкият премиер: Цената на игнорирането на климатичната криза е невъобразима

19 септември 2021 | 17:20

Снимка: Kathimerini

Атина. Средиземноморските държави трябва да застанат начело в справянето с изменението на климата, каза премиерът Кириакос Мицотакис, предупреждавайки, че цената да не се прави нищо е невъобразима, а човечеството вероятно ще се бори да оцелее след края на следващия век, цитира думите му Reuters.

Гърция, Турция, Кипър и Испания бяха опустошени от горски пожари и рекордно високи температури това лято, като учените предупредиха, че регионът се е превърнал в „гореща точка за горски пожари“. Германия, Турция и Китай бяха залети от опустошителни наводнения, припомня агенцията.

„Вече не искам да говоря за изменението на климата. Искам да говоря за климатичната криза, тя вече е тук “, каза Мицотакис пред Reuters в интервю.

"И за да се справим с това, се нуждаем от хоризонтални политики, които по същество проникват във всеки аспект от нашия икономически и социален живот."

Панел по климата на ООН предупреди, че смъртоносните горещи вълни, мощните урагани и други доскоро необичайни метеорологични явления ще станат само по -тежки.

53-годишният Мицотакис, възпитаник на Харвардския университет, превърна действията в климата във фокус на своята администрация. Скоро след избирането си през юли 2019 г. той обяви забрана за електроцентрали на въглища от 2028 г. и наскоро създаде министерство на гражданската защита, натоварено да се справя с кризите.

Мицотакис бе домакин на среща на лидери на девет южноевропейски държави, които са на „фронтовата линия“ на изменението на климата, в Атина в петък, когато те призоваха за спешни глобални действия като част от „декларацията от Атина“, инициирана от Мицотакис.

Конференцията на ООН по климата COP26 в Глазгоу, която започва на 31 октомври, има за цел да предизвика много по -амбициозни действия в областта на климата и тяхното финансиране от страните по света.

В потенциално най-лошия сценарий климатичната криза би представлявала „унищожаването на човешката цивилизация такава, каквато я познаваме“, каза Мицотакис пред Reuters.

„Трябва да бъдем много, много, много ясни. Точно това е заложено на карта. Ако се реализират най-лошите сценарии, тази планета няма да бъде гостоприемна за човешкия вид до края на този век.

"Тук, в Средиземноморието, имаме почти 6000 години цивилизация зад гърба си, но дълг на нашето поколение е да се уверим, че бъдещите поколения ще продължат да живеят, да процъфтяват и да просперират."

Световната метеорологична организация към ООН, е оценила, че броят на бедствията, предизвикани от изменението на климата, се е увеличил пет пъти през последните 50 години, убивайки повече от 2 милиона души и струвайки 3,64 трилиона долара общи загуби.

Цената на кризата е „невъобразима“ в световен мащаб и дори по отношение на националните икономики, каза Мицотакис.

Наводненията в Гърция струват половин милиард евро миналата година. Крайбрежната ерозия от покачването на морското равнище е друго предизвикателство и пряка заплаха за туризма, сфера от особено значение за Гърция.

Страната е намалила парниковите си газове с 11 милиона тона от края на 2019 г., като се дистанцира от въглищата, каза Мицотакис. Въпреки това гръцкият премиер беше изправен пред сериозни критики за действията на правителството по време на пожарите това лято, които принудиха хиляди да напуснат домовете си. Той се извини за всякакви неуспехи.

„Когато сме изправени пред пожари с такава интензивност, е много ясно, че трябва да правим нещата по различен начин“, каза той. „Значи трябва да се учим от грешките си.“

Превод и редакция: Юлиян Марков