ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

Reuters: Завършиха укрепителните работи по Нотр Дам в Париж

18 септември 2021 | 13:48

Снимка: Reuters

Париж. Работата по укрепването и обезопасяването на Нотр-Дам в Париж е приключила, което позволява да започне възстановяването на катедралата две години след като пожар разруши тавана и унищожи кулата й, предава Reuters.

Скоро след пожара през април 2019 г. президентът Еманюел Макрон заяви, че катедралата - която датира от 12 век - ще бъде възстановена и по -късно обеща да я отвори отново за поклонници до 2024 г., когато Франция ще е домакин на Олимпийските игри.

Последната фаза на осигуряване на нейната структура включва подсилване на повредените от пожар сводове с гигантски дървени рамки под формата на арка, заяви държавната агенция, ръководеща работата, добавяйки, че планира да изпълни сроковете за повторно отваряне, заявени от Макрон.

Катедралата ще бъде възстановена в предишния си дизайн, включително 96-метровия шпил (островърха кула-бел.ред.) проектиран от архитекта Юджийн-Виолет льо Дюк в средата на 19 век и за който е избран нов подходящ дървен материал.

Очаква се възстановителните работи да започнат през следващите месеци след провеждане на търг. Преди това този месец ще започне операция по почистване на вътрешните стени и подове на сградата.

Превод и редакция: Юлиян Марков