Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

France 24: Нобелов лауреат атакува Кристалина Георгиева за „липса на почтеност“

18 септември 2021 | 13:12

Снимка: Anadolu Agency

Вашингтон/Париж. Носителят на Нобелова награда за икономика Пол Ромър е заявил, че настоящият ръководител на МВФ Кристалина Георгиева, на предишния й висок пост в Световната банка, е „излъскала“ данни в класацията Doing Business за Китай, предава France 24.

В интервю за AFP Ромър е заявил, че има "липса на почтеност" сред ръководството на Световната банка, включително и тогавашния изпълнителен директор Кристалина Георгиева.

По -рано Световната банка обяви, че спира класацията Doing Business, след като независимо разследване, поръчано от нейния борд, е установило нередности в изданията за 2018 и 2020 г. и заключи, че Георгиева е оказвала натиск върху служители за внасяне на промени, за да „избегне гнева“ на Китай.

Ромер е казал, че по време на престоя си в Световната банка не е знаел за действията на Георгиеваа, но е „имал някои подозрения, че подобни неща може да се случват“.

Ромер подаде оставка като главен икономист на Световната банка през януари 2018 г., след като разгласи своите притеснения относно това как банката е извършила „произволни“ промени в методологията, която драстично промени класирането в някои страни в рейтинга Doing Business, по -специално в Чили.

Той каза, че умишлено е понижен рейтинга на Чили по време на управлението на социалистическия президент Мишел Бачелет, и след това е бил повишен по време на нейния по -консервативен наследник Себастиан Пинера.

„Когато повдигнах тези въпроси, Кристалина (Георгиева) покри нещата“, каза той. "Работех за хора, на които им липсва почтеност. Беше нетърпимо."

Той каза, че Георгиева работи в тясно сътрудничество със Симеон Дянков, който се занимаваше с класацията. Дянков, бивш български финансов министър, се беше върнал в Банката след ролята си в правителството и е създал рейтинга Doing Business.

Разследването не само установи, че Георгиева, но и Дянков и тогавашният президент Джим Йон-ким са оказвали натиск върху служителите да променят информацията в полза на Китай.

Георгиева оспори тези констатации, уточнява France 24.

Според информация Дянков е оказвал натиск върху персонала, като е заявявал че има приятели в Етичната комисия, които ще разкрият, ако срещу него са подадени жалби.

Дянков напусна банката през март 2020 г. и и още тогава са били подадени сигнали срещу него през юни 2020 г.

„Видът на сплашването, описан в този доклад, беше реален“, каза Ромър.

"В крайна сметка, знаете ли, не ми беше удобно да продължа да работя с Кристалина. Затова направих публично твърденията си, просто като начин да ме уволнят."

МВФ отказва да коментира обвиненията на Ромър.

Превод и редакция: Юлиян Марков