Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Sydney Morning Herald: Посланикът на Франция в Канбера обвини Австралия в предателство

18 септември 2021 | 12:25

Снимка: АФП

Канбера. Френският посланик в австралийската столица Канбера Жан-Пиер Тибо, във връзка с прекратяването на договора между Австралия и Франция за строеж на подводници, заяви, че Канбера е подготвила „предателство“ срещу Париж, според австралийския вестник Sydney Morning Herald.

По-рано френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обяви отзоваването на посланиците на Франция в САЩ и Австралия в Париж за консултации поради прекратяването на договора за подводници с Канбера.

„Имаме много надеждни съобщения от независимата преса, за което съм благодарен, че всичко това (нарушаване на договора с Франция след създаването на партньорството между Австралия, Великобритания и САЩ - ред.) се е подготвяло в продължение на 18 месеца ... Ако бъдат публикувани докладите ... за готвеното предателство ... са верни - и те не са опровергани - това е сериозно нарушение на доверието и много лош сигнал “, каза посланикът.

Тибо потвърди, че австралийският министър на отбраната Питър Дътън се е свързал с френския си колега относно решението едва след като това е съобщено в медиите и добави, че в продължение на 18 месеца не е имало "никакви предупреждения", докато се е създавал съюза между Австралия, САЩ и Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков