РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

Националният военноисторически музей ще представи във Виена изложбата „Македония. Палитра на паметта“

18 септември 2021 | 10:44

Снимка: НВИМ

Виена. На 21 септември (вторник) от 18.30 часа в галерията на Бългрския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена ще бъде открита изложбата на Националния военноисторически музей „Македония. Палитра на паметта“. Това съобщиха от пресцентъра на Националния военноисторически музей.

Изложбата представя фотографии и картини на български художници от периода на Първата световна война. Българските крепости, храмове, манастири, улици и панорами от Македония оживяват в творбите, завещани ни от изтъкнатите майстори на четката като Владимир Димитров – Майстора, Никола Танев, Константин Щъркелов, Борис Денев, Георги Василев, Цено Тодоров, Генчо Митев, Райко Алексиев, Господин Сербезов, Георги Машев, Иван Вълчанов и други. Макар и създадени по време на военни действия от назначените за военни художници автори платната изпъстрят палитрата от спомени със спокойствието на македонските пейзажи като контрапункт на ужаса на фронтовата линия.
Изложбата „Македония. Палитра на паметта“ може да бъде разгледана в Българския културен институт във Виена до края на месец октомври.