СофияВИЖ ВСИЧКИ

Военна академия "Г. С. Раковски" ще бъде част от Европейските дни на наследството - София 2021

18 септември 2021 | 07:05

Снимка: Военна академия „Г. С. Раковски“

София. Европейските дни на наследството 2021 ще се проведат на 18 и 19 септември под мотото "Заедно за културното наследство!". Те ще предоставят на гражданите и гостите на нашата столица възможността да посетят различни забележителни сгради с висока културна стойност. Сред тях е и Военна академия "Г. С. Раковски" с целия си архитектурно-исторически комплекс от сгради и културни паметници. Нейните врати ще бъдат отворени в събота и неделя от 10.00 до 15.00 часа. За посетителите ще има на разположение информационни брошури. Заповядайте! Това съобщиха от пресцентъра на Военна академия "Г. С. Раковски".

Входът е свободен. Събитието ще се проведе при стриктно спазване на действащите противоепидемични мерки.

През последните две десетилетия инициативата "Европейски дни на наследството" се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента.
През месец септември всяка година страните на Стария континент отварят вратите на повече или по-малко познатите си културни забележителности, като организират различни инициативи и кампании за популяризиране на сътвореното от дедите ни и в търсене на неговото място в нашето настояще. Идеята за Европейски дни на наследството възниква през 1985 г. Днес всички страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, повишавайки осведомеността на европейските граждани за богатството и културното многообразие на Европа.
В течение на времето Европейските дни на наследството се превърнаха в механизъм за утвърждаване на обществената роля и значимост за опознаването и опазването на европейското културно наследство.