Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Kathimerini: Средиземноморските страни в ЕС призоваха за глобална борба с климатичната криза

17 септември 2021 | 20:53

Снимка: Kathimerini

Атина. Лидерите на девет средиземноморски и южноевропейски членове на ЕС заявиха, че са необходими спешни глобални действия за справяне с влошаващата се климатична криза и изграждане на устойчиво бъдеще за средиземноморския регион пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Те изразиха „силното си убеждение, че спешни и амбициозни глобални действия (са необходими) на национално, регионално и местно ниво“, според съвместно изявление, публикувано след началото на преговорите.

На форума присъстваха гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, президентът на Франция Еманюел Макрон, италианският премиер Марио Драги, испанският премиер Педро Санчес и премиерите на Малта, Кипър, Словения, Хърватия и външния министър на Португалия.

Това лято Средиземноморието претърпя „безпрецедентни екологични щети и възможностите за реагиране се натоварват до краен предел“, казаха те след срещата си, към която се присъедини и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Тази уязвимост ще се увеличи поради ускоряващите се въздействия от изменението на климата в региона, водещи до загуби на благосъстояние по отношение на икономическите въздействия, дължащи се на изменението на климата“, се казва в изявлението.

Участниците потвърдиха ангажимента си към целите, заложени в Парижкото споразумение, световния глобален пакт за климата, призоваха за по-тясна интеграция на политиките в областта на изменението на климата в цяла Европа и по-нататъшно сътрудничество в рамките на транснационалния механизъм на ЕС за реагиране при бедствия.

Учени от ЕС заявиха, че Средиземноморието се е превърнало в „гореща точка“, тъй като предизвиканото от човека изменение на климата прави горещите вълни по-вероятни и по-тежки.

Средиземноморските страни също се съгласиха да засилят сътрудничеството помежду си в планирането и превенцията и призоваха ЕС да засили своите механизми за гражданска защита, за да помогне за по -добрата защита на гражданите и околната среда срещу „все по -тежки и сложни бедствия“.

Разговорите са съсредоточени и върху кризата в Афганистан и миграцията, като Гърция, Италия, Испания и Малта лежат по основните маршрути, които контрабандистите използват, за да вкарат хора в Европейския съюз.

По време на конференцията се очаква също Гърция и Кипър да повдигнат въпроса за Турция, съсед, с която имат редица спорове, включително относно правата за проучване на въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Гръцките власти забраниха демонстрации и големи обществени събирания в столицата за еднодневното събиране, заради коронавируса.

Превод и редакция: Юлиян Марков