Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Financial Times: Кремъл посочи бързото одобрение на „Северен поток-2“ като средство за свалянето на цените на природния газ

17 септември 2021 | 20:20

Снимка:

Москва. Кремъл каза, че ако тръбопроводът "Северен поток 2" получи бързо одобрение от регулаторите, това ще помогне за изглаждане на недостига на природен газ в Европа през следващата зима. Тези коментари засилиха подозренията, че Русия използва енергийните доставки като лост за ускоряване на стартирането на своя спорен газопровод, пише британският вестник Financial Тimes.

В сряда, 15 септември, прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че „Северен поток 2“ „ще балансира значително ценовите параметри на природния газ в Европа, включително на спотовия пазар“ - разбира се, ако Германия бързо издаде разрешение за неговото пускане в експлоатация. От началото на тази година цените на газа са се увеличили повече от четири пъти и достигнаха абсолютно рекордно ниво.

Тези коментари от руска страна затвърдиха мнението, че Русия, като най -големият доставчик на природен газ за Европа, умишлено намалява доставките и допринася за рязкото повишаване на цените, което води до по -високи разходи за електроенергия както за индустриалните предприятия, така и за обикновените граждани на целия континент

„Северен поток 2“ тече директно от Русия до Германия по дъното на Балтийско море и трябва да се превърне в алтернатива на газопровода, по който руският газ тече към Европа през Украйна.

Миналата седмица руската страна обяви завършването на този 1230-километров газопровод, въпреки дългогодишната съпротива от САЩ и много източноевропейски страни. Сега германският регулатор трябва да издаде разрешение за стартиране на този газопровод, което може да отнеме месеци.

Украйна обвинява Русия, че се опитва да принуди Европа да одобри пускането на „Северен поток 2“ чрез „изнудване“ чрез ограничаване на продажбата на природен газ на спот пазара. Миналата седмица американски представители предупредиха, че „животът ще бъде сложен“, ако зимата в Европа се окаже студена на фона на ниските нива на запаси от газ на континента.

Руската компания "Газпром" изпълни условията на всички свои дългосрочни договори с купувачи в Европа, но отказа допълнителни продажби на спот пазара на територията на Украйна, като отхвърли няколко предложения за продажба на допълнителни обеми.

„Газпром умишлено ограничава доставките на газ, включително доставките през Украйна“, заяви в сряда Юрий Витренко, ръководител на украинската газова компания „Нафтогаз“.
Според него тази година "Газпром" е резервирал 40 милиарда кубически метра транзит газ през Украйна, което е рязко намаление в сравнение с миналата година, когато тази цифра е била 65 милиарда кубически метра.

Нивото на запасите от газ в газохранилища в Европа сега е значително под средното за това време на годината и този дефицит е най -забележим в съоръженията за съхранение на газ, контролирани от „Газпром“, както се вижда от официалните данни.

В момента в индустрията се водят ожесточени дебати дали „Газпром“ има достатъчно производствени мощности, за да продава повече газ, предвид настоящото напрежение на световния пазар на газ.

Повишаването на цените на природния газ също е свързано с увеличаване на търсенето на доставки на втечнен природен газ в Азия и Латинска Америка. Междувременно производството в Европа е спаднало поради поддръжката и ремонтните дейности, които трябваше да бъдат отложени от миналата година за тази поради пандемията.

Путин заяви миналата седмица, че високите цени на газа са отчасти резултат от действията на „умните хора“ в Европейската комисия, които настояха за „пазарно ценообразуване“, за да се увеличи конкуренцията на газовите пазари, където Русия има господстващо положение.

„Възникват въпроси дали Газпром всъщност има допълнителни обеми газ сега, тъй като коментарите на Кремъл не съвпадат със собствените неотдавнашни доклади на компанията, че„ Северен поток-2 “по -скоро ще позволи пренасочването на газовите потоци, отколкото да доставя допълнителни обеми.“, Каза Томас Марзек -Манистър от консултантската фирма ICIS.

"Въпреки това днешните коментари на Кремъл разпалват пламъците на убеждението, че Русия спира доставките и това може да се дължи на желанието й да ускори въвеждането в експлоатация на газопровода."

„Северен поток-2“ е в състояние да доставя годишно 55 милиарда кубически метра газ в Европа, което ще удвои експортния потенциал на Русия. „Газпром“ обаче каза, че обемът на доставения газ за континентална Европа ще остане приблизително същия.

Айра Джоузеф, ръководител на един от отделите на S&P Global Platts, отбеляза, че въпреки че „Газпром“ отдавна се придържа към стратегия за доставка на газ главно по дългосрочни договори, изглежда „тази година реши да даде приоритет на съхранението на газ в газохранилищата в Русия, вместо да използват своите хранилища за газ в Европа. "

„“Газпром“ не е задължително да се държи по никакъв начин различно от предишните години, но пазарните очаквания - поради по -широките тенденции на световния пазар и очевидните ценови стимули - се свеждат до факта, че трябва да доставя повече газ“, - каза Джоузеф.

В сряда, 14 септември, „Газпром“ публикува данни за производството и износа, според които увеличава износа на газ през 2021 г. спрямо предходната година. Междувременно анализаторите казват, че обемът на износа към основните му купувачи в Северозападна Европа все още е под средния за периода 2017-2019 г.

Според "Газпром" обемът на доставките на газ за вътрешния руски пазар е нараснал с 14,8%, а страните от Югоизточна Европа, включително Турция, Румъния, Сърбия и България, могат да се похвалят с най -значителния ръст в процентно изражение на доставките на газ от стартирането на турският поток ”миналата година - газопровод, който също е предназначен да намали зависимостта от транзитния маршрут през Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков