ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

The Times: Във Великобритания разрешиха приемането от деца на лекарства, блокиращи пубертета, без родителско съгласие

17 септември 2021 | 19:00

Снимка: Pixabay

Лондон. Апелативният съд отмени забележително решение, което ограничава употребата на лекарства, блокиращи пубертета, за деца с джендърна дисфория, пише британският вестник The Times.

Миналата година Върховният съд постанови, че е „много малко вероятно“ дете на 13 или по-малко години да може да e наясно и да даде само съгласие за лечение с хормонално блокиращи препарати и че е „много съмнително“, че дете на 14 или 15 години ще разбере дългосрочните последствия от това си решение.

Фондацията на Тависток и Портман към Националната здравна система, която управлява единствената английска служба за развитие на половата идентичност за деца, обжалва решението през юни.

Апелативният съд заяви, че е неподходящо Висшият съд да дава указанията, постановявайки, че лекарите трябва да упражняват преценката си дали пациентите им могат правилно да преценят решението си.

Първоначалният иск е заведен от Кийра Бел, 24-годишна жена, която е започнала да приема блокери на пубертета, когато е била на 16, преди по-късно да се откаже от тях , и майка на тийнейджър, който е в списъка на чакащите за лечение.

По време на двудневното обжалване тази година адвокатите на Тависток и Портмън твърдят, че ограниченията са несъвместими с дългогодишния правен принцип, че младите хора може да са в състояние да изразяват позиция за собственото си лечение, след обжалване относно достъпа до противозачатъчните хапчета за лица под 16 години 80 -те години на миналия век.

Правозащитната група „Либърти“, която се намеси в обжалването, заяви, че Върховният съд е наложил сериозно ограничение върху правата на транссексуалните деца и младежи на „основно лечение“.

Превод и редакция: Юлиян Марков