Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Сител“ (РСМ): Европейските държави затягат анти-Covid мерките

17 септември 2021 | 18:28

Снимка: Pixabay

Любляна/Рим. Европейските страни се подготвят за нова вълна на Covid-19 с по -строги мерки. Словения и Италия са първите държави, въвели нови ограничения, особено за неваксинирани хора. Италианското правителство реши от 15 октомври всички работници както в държавния, така и в частния сектор да бъдат отстранени от работа, ако нямат така наречения зелен паспорт, т.е. доказателство за ваксинация, тест за Covid или отрицателен тест за PCR, заплатата може да бъде спряна след 5 дни, но служителят не може да бъде уволнен. За неспазване на тази мярка глобата е до 1500 евро, информира скопският телевизионен канал “Сител“.

В Словения сертификатът за ваксинация е задължителен само за държавната администрация. Всички служители, които не са преболедували Covid-19 след 1 октомври, ще трябва да бъдат ваксинирани, тъй като отрицателният тест вече няма да бъде гаранция за идването им на работа. В тази страна от сряда са въведени ограничения за неваксинираните да влизат в търговски центрове, здравни заведения и дори градският транспорт. Най-голямо недоволство сред гражданите предизвика решението, че те дори не могат да зареждат гориво на бензиностанциите без Covid-сертификат.

Мерките също така предизвикаха яростни протести на противници на ограниченията и сблъсъци с полицията по улиците на Любляна в продължение на два дни.

В момента Гърция позволява на неваксинираните работници както в частния, така и в публичния сектор да показват отрицателен тест веднъж или два пъти седмично в зависимост от индустрията, за да могат да отидат на работа.

Иначе ваксинационният сертификат за влизане в институции, затворени помещения, заведения за хранене, концерти и други места е задължителен в почти всички европейски страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков