Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Венко Филипче: От следващия месец сертификати ще се издават само на напълно ваксинирани лица

17 септември 2021 | 17:44

Снимка: МКД

Скопие. От следващия месец сертификатът за ваксинация ще бъде валиден само при пълна ваксинация, а не както досега с една доза ваксини срещу Covid-19, съобщи здравният министър на република Северна Македония (РСМ) Венко Филипче, цитиран от скопското Радио МОФ

Удостоверението за ваксинация е необходимо за влизане на граждани в ресторанти, кафенета и търговски центрове, както и за посещение на масови събития.

Министърът посочи, че необходимостта от допълнителни мерки ще зависи от анализа, който в момента се подготвя от Института за обществено здраве (ИОЗ) и трябва да бъде готов в събота. Той трябва да предостави подробности за ситуацията с броя на новите случаи на Covid-19, в кои градове са регистрирани, каква е възрастта на пациентите и обхватът на ваксинацията в тези региони.

Според Филипче ваксинацията върви добре, въпреки че през последните дни се наблюдава спад на интереса. Според последните данни 55% от населението на възраст над 40 години е получило поне една доза ваксина и 30% от населението на възраст над 18-39 години са били ваксинирани с поне една доза ваксина. Той отбеляза, че вирусът се разпространява сред неваксинираните - над 90 процента от смъртните случаи не са ваксинирани, а сред новоинфектираните 79 процента не са ваксинирани.

Превод и редакция: Юлиян Марков