Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Нидерландската телевизия: Министърът на отбраната на Нидерландия подаде оставка

17 септември 2021 | 16:51

Снимка: Военное обозрение

Хага. Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Кралство Нидерландия Анк Бейлевелд реши да подаде оставка на фона на незадоволителната организация на евакуацията на бежанците от Афганистан, съобщава Държавната нидерландска телевизия.

В четвъртък нидерландксият парламент гласува недоверие на Бейлевелд и на изпълняващия длъжността външен министър на страната Сигрид Каг. Последната веднага подаде оставка, но министърът на отбраната от своя страна каза, че тя ще остане на поста си.

Според телевизионния канал обаче в петък се е състояла спешна среща на Християндемократическата партия, в която влиза и Бейлевелд, след която е станало известно, че тя все пак ще напусне поста си. Според телевизионния канал в Християндемократическата партия, в която влиза и Бейлевелд, това решение е прието с неразбиране и недоволство.

Мястото на Каг беше заето от Том де Бройне, който ще съчетае позицията на външен министър и министър на външната търговия и сътрудничеството за развитие на Нидерландия. Кой ще заеме позицията на Бийлевелд остава неизвестно.

По -рано нидерландските власти заявиха, че са евакуирали 1673 души от Кабул. Малко над 700 от тях са нидерландски граждани, останалите са преводачи, местно наети служители на посолството, представители на други професии и членове на техните семейства. Процесът на евакуация беше силно критикуван от парламента, тъй като много хора, които биха могли да разчитат на убежище в Холандия и които са в опасност заради талибаните, не са евакуирани. В момента властите в страната се опитват да се свържат с тях и да решат как може да им се помогне.

Превод и редакция: Юлиян Марков