Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Гръцкият премиер пред El Pais: Нямаме право да загубим борбата с климатичната криза

17 септември 2021 | 16:00

Снимка: Kathimerini

Атина. Борбата с климатичната криза е борба, която „ще бъде трудна“, но и такава, която страните „нямат право да губят в името на бъдещите поколения“, заяви премиерът Кириакос Мицотакис в статия, публикувана от испанския вестник El Pais, написана във връзка срещата на високо равнище на средиземноморските страни от ЕС, която се провежда в Атина.

Мицотакис предлага действия за опазване на околната среда от заплахите от климатичната криза и алармира за бъдещето. Отбелязвайки неотдавнашните природни бедствия, настъпили по целия свят в резултат на климатичната криза, той каза, че срещата на високо равнище на средиземноморските страни от ЕС е призована да предложи решения за настоящите и бъдещите поколения.

„Това е нещо, потвърдено от опита от тазгодишното лято в Средиземноморието и Европа, които бяха тествани едновременно от пожари и наводнения“, пише той.

Той предлага привеждане в съответствие на публичните и частните инвестиции за адаптиране към изменението на климата и постигане на климатична неутралност, ускоряване на инфраструктурата без въглеродни емисии и подчертава необходимостта от възстановяване на екологичните щети от наводненията и пожарите за запазване на биологичното разнообразие, както и за обмен на опит и технологии. Той също така призовава за съвместни действия и мерки за контрол на прекомерния риболов, управление на възстановяването на туризма след Covid-кризата и надграждане на Европейския механизъм за гражданска защита.

„Президентите на Франция и Кипър, премиерите на Италия, Испания, Хърватия, Малта, Словения и Гърция, външният министър на Португалия са в града, който роди демокрацията (Атина-бел.ред), за да служат на две универсални цели: мир, сигурност и сътрудничество в Средиземноморието, но и защитата на живота от яростта на природата “, отбелязва Мицотакис, позовавайки се на рекордни температури и продължителна суша през лятото в Гърция и други страни, където човешки животи и гори бяха загубени в резултата на горските пожари.

„Следователно климатичната криза вече не е абстрактно понятие. Тя е „кацнала“ на красивите ни брегове и представлява видима заплаха за околната среда, обществата и икономиките ни “, добави той.

Мицотакис също изразява увереност, че срещата на върха ще постигне съгласие по план за незабавни и амбициозни действия в тази посока, както и потвърждавайки ангажимента за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 ° C и работа с други партньори от ЕС преди Конференцията на ООН по климата COP26.

Превод и редакция: Юлиян Марков