Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Afghanistan International: Талибаните създадоха нравствена полиция

17 септември 2021 | 13:45

Снимка: ТАСС

Кабул. Талибаните, които завзеха властта в Афганистан, ликвидираха Министерството на жените и създадоха на негово място орган, който ще изпълнява функциите на ислямска "нравствена полиция", съобщи местният телевизионен канал Afghanistan International.

Според информацията сутринта талибаните са премахнали табелата с предишното име от сградата на министерството и вместо нея окачили „Amr be maaruf wa nahi az munkar“ („налагане на благопристойното и забрана на осъдителното“) - името на орган, съществувал през 1996-2001 г., когато талибаните бяха на власт в Афганистан.

По -рано местните медии съобщиха, че талибаните през последните дни са престанали да пускат служителите на министерството на работното им място, като са поставили засилена охрана пред сградата на споменатото ведомство.

Министерството на въпросите на жените беше създадено в Афганистан през декември 2001 г., точно след като талибаните бяха изгонени от Кабул и загубиха контрол над голяма част от страната. Ведомството се занимаваше с въпросите за предоставяне на равни права на жените и мъжете в афганистанското общество, по -специално за образование, медицина, както и за участие в решаването на държавни въпроси.

Amr be maaruf wa nahi az munkar през 1996-2001 г. бе един от репресивните и наказателни органи на талибаните, който изпълняваше тогава функциите на ислямската „нравствена полиция“, която често е използвала насилие над населението. Друг такъв орган, създаден от талибаните, е „Ихтисаб“ (първоначално в арабско-мюсюлманския свят той се е занимавал с наблюдение на поведението на хората на обществени места и контрол върху търговията), но от талибаните бе превърнат в служба за политически разследвания. И двата органа предизвикаха голямо недоволство и осъждане от страна на афганистанците, както и от международната общност.

Превод и редакция: Юлиян Марков