Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

9News (Австралия): Нови американски военни бази ще бъдат построени в южните райони на Австралия

17 септември 2021 | 08:11

Снимка: Агенция "Фокус"

Канбера. В южните райони на Австралия ще бъдат изградени нови военноморски и въздушни бази на САЩ. Това съобщи министърът на отбраната на Австралия Питър Дътън, предава местният телевизионен канал 9News.

„Хиляди американски войници вече се обучават във военна база в Северната територия, но броят на персонала на ВВС и ВМС на САЩ ще бъде значително увеличен“, каза Дътън и отбеляза, че новите военни бази, които ще бъдат построени в южните райони на страната, ще разширят възможностите на местната индустрия и ще позволят създаването на нови работни места за австралийците.

Министърът също така отбеляза, че капацитетите две бази на австралийските ВВС, разположени на източния бряг на страната, ще бъдат разширени. „Говорим за прехвърляне на различни видове самолети, включително бомбардировачи и разузнавателни самолети <...>, които ще бъдат базирани на военните летища в Ричмънд (разположен на 50 км северозападно от Сидни, Нов Южен Уелс) или Амбърли ( разположен на 50 км югозападно от Бризбейн, Куинсланд)“, каза Дътън в интервю за 9 News.

Също така ръководителят на австралийското министерство на отбраната заяви, че военното сътрудничество между двете страни ще бъде разширено чрез създаване на инфраструктура за обслужване на „американски кораби и подводници в Австралия <...> и материално-техническо осигуряване на съвместни военни операции в региона“.

Превод и редакция: Тереза Герова