Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

МО на Австралия: Вашингтон и Канбера се договориха за засилване на американското военно присъствие в страната

17 септември 2021 | 07:56

Снимка: bustle.com

Вашингтон/Канбера. САЩ и Австралия са се договорили за разширяване на американското военно присъствие в страната, включително разполагането на военни самолети на ротационен принцип. Това съобщи в четвъртък министърът на отбраната на Австралия Питър Дътън на съвместна пресконференция в Държавния департамент на САЩ, предава телевизионният канал 9News.

„Имам удоволствието да съобщя, че Австралия и САЩ ще подобрят значително сътрудничеството си при разгръщане, ще засилят ангажираността и ще задълбочат [американо-австралийските] съюзнически дейности в Индо-Тихоокеанския регион. Това ще включва засилено въздушно сътрудничество чрез ротационно разполагане на всички видове американски военни самолети в Австралия“, обяви министърът. Той добави, че ще бъде създадена съвместна логистична инфраструктура и комплекс за поддръжка в подкрепа на разширените военни дейности на двете страни, включително за военноморските сили.

Дътън подчерта, че тези споразумения „ще бъдат допълнени от повече двустранни учения и увеличено участие в съвместни маневри с партньори в региона“. Съгласно думите му,страните задълбочават сътрудничеството в области като наука и технологии, стратегически потенциал и отбрана, интеграция на индустриалната база. „Това включва подписването на секретна декларация за намерение за сътрудничество и реализация на стратегически възможности. Това ще бъде един от ключовите начини, по които можем да изградим капацитет, да задълбочим нашия [американско-австралийски] съюз и да разширим сътрудничеството за справяне с възникващите стратегически предизвикателства и за подкрепа на регионалната стабилност“, поясни министърът на отбраната на Австралия.

Според него и двете страни „обсъдиха плановете за ускоряване на създаването на австралийско предприятие за производство на управляеми оръжия и експлозивни боеприпаси“. „Ние се договорихме за сътрудничество в тази област“, подчерта още Дътън, като посочи задълбочаването на сътрудничеството между двете страни в космоса, включително в областта на спътниците.

На 16 септември Австралия, Обединеното кралство и САЩ обявиха ново партньорство за сигурност - AUKUS. Като част от споразумението, по-специално Австралия планира да построи най-малко осем ядрени подводници, използващи американски и британски технологии, първата от които ще влезе в експлоатация през 2036 г., както и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети. Поради това Канбера наруши най-големия договор за отбрана в своята история, подписан с Франция. Париж определи решението като „удар с нож в гърба“.

Китай предупреди, че създаването на AUKUS ще влоши надпреварата във въоръжаването, и призова членовете на алианса да се откажат от „манталитета на епохата на Студената война и тесногръдите геополитически концепции“.

Превод и редакция: Тереза Герова