Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

AFP: Френското посолство във Вашингтон отмени тържества след скандала с подводниците

17 септември 2021 | 07:37

Снимка: АФП

Вашингтон. Френското посолство във Вашингтон отмени тържествата по повод 250-годишнината от Битката при Чесапийк –решаваща за изхода на Войната за независимост на САЩ, в която френският флот побеждава британците, съобщава AFP, като подчертава, че решението е взето след скандала с разпадането на споразумението между Париж и Канбера за доставка на подводници.

Тържествата за отбелязване на историческата дата трябваше да се състоят в петък и включваха прием във френското посолство, както и на борда на френска фрегата в Балтимор. Вестник The New York Times от своя страна съобщава, че високопоставен офицер от френските военноморски сили, пристигнал в посолството във Вашингтон, за да участва в събитието, ще се върне в Париж предсрочно.

Журналистите помолиха говорителя на Белия дом Джен Псаки да коментира решението на френската страна. „Президентът [на САЩ Джо Байдън] е съсредоточен върху поддържането и продължаването на близките ни отношения с лидерите на Франция, Великобритания, Австралия и постигането на нашите глобални цели, които включват осигуряване на Индо-Тихоокеанския регион. Той е фокусиран точно в това, а ние ще продължим да работим за продуктивно и конструктивно партньорство с Франция“, отговори тя.

На 16 септември Австралия, Обединеното кралство и САЩ обявиха ново партньорство за сигурност - AUKUS. Като част от споразумението, по-специално Австралия планира да построи най-малко осем ядрени подводници, използващи американски и британски технологии, първата от които ще влезе в експлоатация през 2036 г., както и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети. Поради това Канбера наруши най-големия договор за отбрана в своята история, подписан с Франция. Париж определи решението като „удар с нож в гърба“.

Китай предупреди, че създаването на AUKUS ще влоши надпреварата във въоръжаването, и призова членовете на алианса да се откажат от „манталитета на епохата на Студената война и тесногръдите геополитически концепции“.

Битката при Чисапийк е на 5 септември 1781 г., две години преди края на Американската война за независимост. В него ескадрилата на френския контраадмирал Франсоа Жозеф Пол дьо Грас (с 24 кораба) побеждава британската ескадра под командването на контраадмирал Томас Грейвс. Победата на французите довежда до превземането на Йорктаун през същата година и залавянето на 7000 британски войници.

Превод и редакция: Тереза Герова