Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The New York Times: Според американското разузнаване „Ал Кайда“ ще възвърне позициите си в Афганистан до година-две

16 септември 2021 | 11:47

Снимка: Агенция "Фокус"

Вашингтон. Терористичната групировка „Ал Кайда“ може да възстанови позициите си в Афганистан за една до две години, като се има предвид, че някои от членовете й вече са се върнали в страната, пише вестник The New York Times, позовавайки се на изявления на редица високопоставени служители на американското разузнаване.

По-рано тази година висши служители на Пентагона предупредиха, че „Ал Кайда“ може да си върне загубените позиции след две години, но след това заявиха, че поради падането на правителството в Афганистан ще преразгледат мнението си.

Разузнавателната общност не е направила радикални корекции в новите си изчисления, но новият график отразява факта, че талибаните могат да контролират събитията в Афганистан само в ограничена степен. Въпреки че талибаните отдавна се борят с местния клон на „Ислямска държава“, се смята, че те остават съюзници на „Ал Кайда“. В същото време, въпреки факта, че през февруари 2020 г. бунтовниците обещаха на САЩ да предотвратят появата на терористични групировки в Афганистан, анализаторите смятат, че е малко вероятно да удържат на думата си.

„В момента, според консервативни оценки, „Ал Кайда“ ще може да развие известен потенциал, който да заплашва територията на САЩ след една или две години“, казва генерал-лейтенант Скот Берие, директор на Агенцията за отбрана на САЩ.

Според заместник-директора на ЦРУ Дейвид Коен, най-трудната част от тази аналитична работа е да се установи кога „Ал Кайда“ или местните бойци на „Ислямска държава“ „ще успеят да нанесат удари по самите САЩ“, преди подготовката за такава атака да бъде разкрита.

В същото време, както отбеляза служителят, ЦРУ следи отблизо „някои потенциални движения“ на „Ал Кайда“ в Афганистан. Въпреки че Коен не уточни кои конкретни членове на „Ал Кайда“ са се върнали в страната след падането на проамериканското правителство, кадри от видеоклип предполагат, че бившият шеф на Съвета за сигурност на Осама бин Ладен, Амин ал Хак, вече е пристигнал там.

В същото време, според директора на американското национално разузнаване Аврил Хейнс, Афганистан далеч не е най-голямата терористична заплаха, която заплашва САЩ. По-специално, Хейнс каза, че терористите от Йемен, Сомалия, Сирия и Ирак представляват по-сериозна заплаха за страната му.

В новата среда, казва Коен, ЦРУ все повече ще разчита на потока от данни, който разузнавателните агенции ще събират в т.нар. операции без пряка видимост. САЩ също възнамеряват да възстановят своята информационна мрежа в региони, съседни на Афганистан.

На свой ред генерал Берие подчерта, че Вашингтон трябва да бъде по-активен в събирането на разузнавателна информация в Афганистан, успоредно с укрепването на способността му да наблюдава Китай и Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова