ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Илия Лазаров, главен секретар на СДС: Нивото на нашата политическа класа е съсредоточено върху собствения интерес и виждания

15 септември 2021 | 20:51

Снимка: СДС

София. Преобладаващото нивото на нашата политическа класа – образователно, интелектуално, културно, е съсредоточено върху собствения интерес и виждания. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ главният секретар на СДС Илия Лазаров. По думите му липсва базова подготовка и чувството за държавност.

„В 45-ия парламент наблюдавах усещане за държавност в някой колеги от БСП, от ДПС, в ГЕРБ, в СДС. Бяхме малцинство хората, които разсъждавахме на тема, кое е важно за държавата и къде може да се намерят допирни точки и компромиси“, отбеляза той.

Според Илия Лазатров ако се влезе в следващата кампания отново с нападки, обиди и заклинания, и 47-ият парламент ще бъде също толкова безплоден и март и април пак е бъдем на избори.

„Съжалявам, че влезнах в 45-ия парламент, защото си беше чиста загуба на време. Не се чувствам щастлив от това, че бях избран за депутат в този парламент. 45-ият и 46-ият са почти идентични парламенти, за съжаление. Те не можаха да родят това, а което бяха призвани. Всеки един парламент е призван да излъчи управление на страната. Като такива те си заминават. Бяха разнородни. Не беше проблемът в това, че имаше много партии с различни мнения“, каза още той.

„В България нивото на държавна отговорност на тези, които бяха народни представители – слагам и себе си в 45-ия парламент, не беше на нивото на изискванията. Мисленето не беше държавническо“, допълни Лазаров.

По думите му с действията си народните представители са рушили държавността.

„Постоянно се цитираше суверена, без да се разбира какво значи суверен. Говореха се най-различни високопарни фрази. Реално се рушеше държавността с всяко едно действие и опит за реваншизъм и най-различни неща. Това бяха ялови парламенти, не си свършиха работата и задачата, за която дойдоха и бяха избрани“, поясни главният секретар на СДС.

Цоня СЪБЧЕВА