ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Фабрис Лежери, "Фронтекс": Към настоящия момент не очакваме голяма мигрантска вълна, взимаме необходимите мерки

15 септември 2021 | 18:29

Снимка: Радио "Фокус"

Царево. Към настоящия момент не очакваме голяма мигрантска вълна, взимаме необходимите мерки. Това каза изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) Фабрис Лежери пред журналисти в село Резово, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас.

"Причината, поради която посещавам България, е фактът, че имаме изключително продължително взаимодействие. В момента провеждаме операция, свързана с постоянните служители на Frontex категория 1, а също така сега провеждаме и операция по многоцелеви декйности, свързани с морската граница. Имах възможност да посетя както зелената, така и синята. Успях да се запозная със служители от Испания, които в момента патрулират по нея. Освен това, тепърва предстои да прелетим над крайбрежието, което ще ни даде възможност да придобрием впечатления за това какво се случва по морската граница", заяви Лежери.

Той поясни, че подкрепата, която "Frontex" предоставя на България, е комплексна.
"Свързана е с осъществяването на тренировъчни дейности - търсене и спасяване на лица. Също така се опитаме да предотвратим трафика на смет, на замърсяващи материали. Нашата основна цел е да подкрепяме всички страни членки на Съюза, включително България. Друг проект, който е важен за нас, е свързан с нелегалната миграция, както и с трафика на наркотици", заяви Лежери.
Той каза още, че предвид ситуацията в Афганистан, Европейската агенция се подготвя за засилен мигрантаки поток, но към настоящия момент такъв не се очаква.

"Разбира се, взимат се необходимите мерки в зависимост от натиска на границата. Тази сутрин обсъдихме с българските власти къде и как трябва да подкрепим България допълнително и мисля, че страната ще получи тази необходима за нея подкрепа", каза още Лежери.

Според него след края на COVID-19 се очаква увеличаване на легалния трафик през граничните пунктове.
"В момента започва пилотен проект на "Капитан Андреево" и на "Калотина", свързан с входно-изходната система. Той е за регистрация на граждани от трети страни, касае се за вземане на отпечатъци и сканиране на снимката от лични документи", посочи още изпълнителният директор.
Мария ПОПЧЕВА