Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Politico: САЩ, Великобритания и Австралия се договориха за обмен на военни технологии

15 септември 2021 | 17:18

Снимка: Politico

вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви в рамките на деня създаването на работна група с Великобритания и Австралия за споделяне на съвременни технологии в отбранителната сфера, съобщава изданието Politico, позовавайки се на източници в Белия дом и Конгреса на САЩ.

Според редакцията изявление ще бъде направено в сряда вечерта (местно време) по време на изявление на американския президент.

Работната група вероятно ще остане със съкращението AUUKUS – от съкращението на имената на трите държави на английски език. Според вестника новото споразумение ще опрости обмена на информация и технологични иновации в областта на изкуствения интелект, кибернетичните и подводните системи и възможността за нанасяне на удари от големи разстояния.

Източници уточняват, че на срещите на групата ще се обсъжда и темата за ядрената сигурност. Съобщава се, че в тристранното споразумение липсва изрична препратка към противодействие на увеличаването на военния потенциал на Китай. Длъжностни лица в разговор с Politico намекнаха, че изявлението на Байдън ще подразбира подобна инициатива на западните страни.

Превод и редакция: Тереза Герова