ПловдивВИЖ ВСИЧКИ

Две години условна присъда с 4 години изпитателен срок получи шофьорът на автобус, който блъсна и уби пешеходка в Пловдив

15 септември 2021 | 16:55

Снимка: ОП „Организация и контрол на транспорта“

Пловдив. Две години условна присъда с 4 години изпитателен срок получи шофьорът на автобус, който блъсна и уби на пътя пешеходка в жк Тракия, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. 65-годишният Кирчо Кирков, бивш шофьор на автобус 9 от градския транспорт остава и без книжка за две години.

В мотивите си за наложената присъда съдът взема предвид и действията на съпричинителство от страна на пешеходката.

В последните си думи шофьорът не признава вина, но съжалява за смъртта на жената. До последно Кирков казва, че не е видял въобще жената. Тя пък е пресичала на място, което не е обозначено и няма пешеходна пътека, според експертите.

Трагичният инцидент стана на 30 юни 2018 година на ул. "Цар Симеон“ в района на кръстовището, образувано от ул. "Гочо Грозев“ и ул. "Цар Симеон“ в ЖК "Тракия", при управление на автобус марка "Исузу“, е нарушил правилата за движение по пътищата и при маневра и по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходката Атанаска Георгиева.

Кирчо Кирков е безработен от този ден и всеки ден, по думите му, си задава въпроса защо това се е случило на него, при положение, че цял живот е работил като шофьор."Според мен нямам вина, а вие каквото решите. Много съжалявам, че се случи на мен! Гледах в ляво, в дясно, не я видях тази женичка". Това бяха последните му думи пред съда.

Днес беше представена допълнителната комплексна съдебно-медицинска експертиза на вещите лица. Според нея водачът на автобуса е имал техническа възможност и е можел да избегне удара, дори и пешеходката да се е движела с възможно най-бързата скорост. Другото нещо, което се доказва по безспорен начин е фактът, че на мястото, където жената е пресичала, не е имало маркировка и не е имало пешеходна пътека, посочиха още експертите. Също така, от съществено значение е и нейното психико-физично състояние в момента на пресичането. Тя също е имала две възможности – да избегне пресичането на не обозначено място и да отложи преминаването в този момент.

Адвокатът на подсъдимия насочи вниманието на съда и към факта, че след като не се знае нейното психично състояние в момента на удара, не е ясно какви точно намерения е имала тя първоначално и дали те не са били депресивни и самоубийствени.

В крайна сметка прокурорът по делото поиска за подсъдимия 2 години лишаване от свобода, с 4 години изпитателен срок и отнемане на свидетелството му за право управление за срок от 3 години. Всичко това в резултат на чистото му съдебно минало и липса на сериозни наказания на пътя, както и фактът, че съжалява за извършеното.

Частните обвинители по делото, в лицето на техните адвокати, поискаха същата присъда.
Цветана ТОНЧЕВА