ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Вицепремиерът Гълъб Донев: Нивата на безработица са рекордно ниски

15 септември 2021 | 16:36

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

София. Нивата на безработица в България са рекордно ниски, като към момента тя е 4,82 % - такава безработица не сме имали дори в предкризисните 2008 и 2009 г. Това каза на пресконференция служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това е исторически рекорд за България. Може да се счете, че това е структурна безработица, която може да се управлява лесно, макар че знаем, че голяма част от безработните са с ниско или без образование и съответно загубили трудови навици. Това са хора, с които трябва да се работи по-дълго време за да бъдат квалифицирани, преквалифицирани и насочени към пазара на труда“, допълни той.

Гълъб Донев отчете свършеното от служебния кабинет в социален аспект, като припомни, че бяха осигурени допълнителни 520 млн. лв., за да може българските пенсионери да получават 50 лв. добавка към пенсиите си през юни, юли, август и септември.
„Друго, което направихме, е, че от 1 юли е променен размерът на социалната пенсия за старост, като от 25 декември тя ще стане 170 лв. С активната работа на депутатите беше приет Законът за изменение и допълнение на ДОО за 2021 г., като са осигурени необходимите допълнителни средства за изплащане на нов размер на пенсиите от 120 лв. добавка от 1 октомври до края на годината. Приет беше и пакет от мерки, които трайно осигуряват по-висок доход от пенсии за настоящите и бъдещите пенсионери. Това е гарантирано и трайно за всички български пенсионери. От 25 декември ще започне преизчислението на пенсиите с новия коефициент от 1,35 увеличение на тежестта за всяка година осигурителен стаж към формулата, по която се изчисляват размерите на пенсиите. Това ще гарантира, че всички пенсии ще получат увеличение, като то е най-голямо за минималната пенсия, която ще стане 370 лв. През Закона за ДОО са променени разпоредби в Кодекса за социално осигуряване. Опасенията, че това е временно, не са верни. Това е трайно решение, което е влязло в законодателството“, подчерта социалният министър.

Той припомни, че от 25 декември социалната пенсия за старост вече ще е 170 лв., като с увеличението на размера й ще се стигне и до ръст пенсиите за военна и гражданска инвалидност, персоналните пенсии и т.н.
„От 1 октомври се увеличава и паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, като от 380 лв. се променя на 650 лв.“, отчете още вицепремиерът.

Като друг акцент Донев открои определянето на линията на бедност за 2022 г.
„Тя е определена на 413 лв., като е спазена методиката по статистиката на доходите и условията на живот на Евростат за 2019 г., която се прилага в ЕС. За последните 10 години за първи път има увеличение с близо 44 % на линията на бедност. Това ще засегне 650 000 човека с трайни увреждания, чийто месечни плащания ще бъдат актуализирани с новата линия на бедност“, допълни той.

Вицепремиерът припомни, че кабинетът прие и новата Стратегия по заетостта за периода 2021-2030 г.
„В мандата ни стартираха и 28-те регионални програми за заетост за 2021 г., като по тях се осигурява заетост на 2 802-ма безработни. Това са младежи и продължително безработни хора над 55-годишна възраст“, посочи той.

Донев припомни още, че са били осигурени и средства за продължаване на кризисната мярка 60/40 до края на годината.
„За юни и юли на близо 113 000 работници е запазена заетостта, изплатените средства са над 83 млн. лв. очаква се през следващата година броят на подпомаганите лица да достигне 117 000 души по отношение на месечната помощ, която получават уязвимите лица. Това е следствие от увеличаването на линията на бедност. Помощта към най-рисковите групи ще бъде увеличена на 84% от линията на бедност. Оказваме финансова месечна подкрепа на над 665 000 лица с трайни увреждания, като са изплатени 153 млн.лв.“, отчете министърът.

Гълъб Донев припомни, че от днес започва и изплащането на помощ за отопление.
„Това са 553, 55 лв. и се изплащат наведнъж. 265 000 са одобрените заявления за тази енергийна помощ. Продължава финансирането на обществените трапезарии, където се осигурява топъл обяд за 3 035 лица. Тази помощ ще продължи до края на годината. Финансирането е осигурено“, увери вицепремиерът.

Гълъб Донев отбеляза, че се очаква подписване на споразумението за новата ОП „Храни“.
„По нея към 31 август се изпълняват 201 договора с общините“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА