ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Премиерът Стефан Янев: Резултатите от работата ни са видими за всички българи

15 септември 2021 | 15:58

Снимка: Правителствената информационна служба

София. Резултатите от работата ни са видими за всички български граждани. Това каза на пресконференция служебният премиер ген Стефан Янев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото – прозрачност, отчетност и професионализъм“, допълни той.

Стефан Янев отбеляза, че ръководеният от него Министерски съвет е успял да работи успешно с депутатите от 46-ото Народно събрание, въпреки безпрецедентната политическа обстановка.
„Успяхме да се споразумеем и постигнем актуализация на три важни за страната бюджета – на НЗОК, ДОО и държавния бюджет. В това отношение постижението е както на служебното правителство като вносител, така и на самия парламент от гледна точка, че въз основа на дебатите и на подкрепата, която се получи в зала, имаме този резултат“, добави той.

Премиерът отчете, че за първи път от години се е случила реална актуализация на пенсиите и по този начин българските пенсионери са били извадени от т.нар. граница на бедността.
„Едновременно с това, правителството демонстрира нов начин на работа – с прозрачност и отчетност. Успя да покаже недъзите на съществуващи практики по отношение на изразходване на обществени средства и начина, по който това може да става прозрачно и отчетно, като се подобри ефективността на разходване“, посочи Янев.

Той акцентира и на работата на кабинета по подобряването на параметрите в Националния план за възстановяване и устойчивост. Според него българската икономика в момента е в подем. Янев прогнозира, че първите пари по Плана ще се влеят в националния ни бюджет до края на годината, но отбеляза, че по него има още работа.

Министър-председателят акцентира и на две други неща, които служебният кабинет е успял да свърши, едното от които – оптимизиране на администрацията.
„Вече имаме добри основи, за да се върнем към електронния документооборот и да направим взаимовръзки с другите администрации така, че да направим нашата администрация по-бързо и ефективно работеща“, уточни той.

Стефан Янев припомни, че за последните месеци се проведоха два Съвета по сигурност към Министерски съвет.
„Констатирахме липсата на важен орган, който би трябвало да съществува от отдавна. Направихме необходимото да бъде създаден и това предстои така, че да имаме инструмент, който да подпомага висшето държавно ръководство при кризи. Приехме и промени в Закона за защита и управление на системата за защита на националната сигурност, които ще бъдат внесени в следващия парламент така, че цялостната система за управление на кризи да бъде регламентирана точно и поставена в необходимите параметри, за да функционира ефективно“, допълни той.

Стефан Янев отбеляза още, че служебният кабинет е успял да защити и българския национален интерес във външната политика, особено по отношение на позицията ни спрямо Северна Македония.
„Демонстрирахме диалогичност. Направихме всичко необходимо. Аргументирахме позицията си пред европейските ни партньори така, че такъв тип поведение да се базира на принципна позиция, защото говорим за общото ни европейско семейство. Кабинетът достойно е защитил националния интерес на България и предполагам, че в следващите месеци следващият кабинет ще има подобно поведение“, прогнозира служебният премиер.
Теодора ПАВЛОВА