ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

The Telegraph: Кралица Елизабет II поздрави Ким Чен-ун за националния празник на страната

15 септември 2021 | 15:55

Снимка: АФП

Лондон/Пхенян. Британската кралица Елизабет II изпрати на Ким Чен-ун съобщение с „най -добри пожелания“ към народа на Северна Корея за техния национален празник, отбелязва вестник The Telegraph.

Бъкингамският дворец потвърди, че Нейно Величество е изпратило поздравления по каналите на Министерството на външните работи и международното развитие. В същото време публикуването на това съобщение практически съвпадна с новите ракетни изпитания на Северна Корея, коментира изданието.

Фактът, че британската кралица изпраща писмо до Ким Чен-ун, беше обявен от самата Северна Корея, която отбеляза националния си празник с военен парад. Според съобщенията в местните медии, посланието на кралицата съдържа следното: „В деня, в който хората от Корейската народнодемократична република празнуват своя национален празник, аз им изпращам най-добрите си пожелания за бъдещето“.

В същото време нито британската преса, нито акаунтите на Бъкингамския дворец в социалните мрежи са получили това съобщение, което донякъде противоречи на установената практика, когато става въпрос за посланията на кралицата до чуждестранни лидери.

Вестикът припомня, че в миналото кралицата е поздравявала Северна Корея за различни паметни дати. Независимо от това, не трябва да се забравя, че когато става въпрос за комуникация с държавни глави, Елизабет II действа по съвет на външното министерство в Лондон.

Експертите отбелязват, че подобно съобщение очевидно се публикува за първи път, което „подчертава факта, че Великобритания има дипломатически отношения“ с Пхенян. Мнозина биха го определили като извънредно събитие, като се има предвид, че точно на този ден изолираната комунистическа държава проведе изпитания на ракети с голям обсег, които може би имат и ядрен потенциал.

Освен това наскоро, на фона на нарастващото напрежение между Северна Корея и Запада, сестрата на Ким Чен-ун осъди Сеул и Вашингтон за намерението им да провеждат съвместни военни учения, отбелязвайки, че те са подтикнали Пхенян да подобри способността си да нанася превантивни удари.

„Тъй като Северна Корея в момента е в немилост, моментът е интересен за този жест на приятелство“, казва експертът Айдан Фостър-Картър. „Основното, което трябва да разберем тук, е какво точно се е променило. Всичко показва, че това е първият път, когато севернокорейските медии публикуват такова пожелание от Нейно Величество Кралицата“.

„Трябва да знаем кой е променил политиката си: Великобритания, която първа изпрати това съобщение? Или Северна Корея, която за първи път го публикува. Ако първото твърдение е вярно, възникват допълнителни въпроси: Защо сега? И по чия инициатива е направено това?“

Междувременно общото мнение е, че Северна Корея вече е поздравила британската кралица за нейния рожден ден. Като цяло династията Ким традиционно обръща голямо внимание на подаръци и послания до международни сановници, за да подчертае тяхната легитимност, въпреки че севернокорейският режим не е възприеман за такъв от мнозина.

Ким, който е склонен към параноя и уединение, рядко се среща лично с други чуждестранни лидери и пътува в чужбина. В същото време Северна Корея наскоро се превърна в още по -изолирана страна, тъй като Пхенян затвори границите си, за да предотврати разпространението на коронавируса.

Превод и редакция: Тереза Герова