Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Албин Курти: Косово няма да влезе в „мини Шенген“, докато Сърбия не признае Косово

15 септември 2021 | 15:03

Снимка: Зери

Прищина. Косовският премиер Албин Курти заяви, че Прищина няма да бъде част от „Отворените Балкани“, докато Сърбия не признае независимостта на Косово, предава кореспондентът на МИА от Тирана. Той добави, че не може да бъде на една маса и да взема съвместни решения с държава, която отрича престъпленията, извършени срещу албанския народ.

Курти подчерта, че всички трябва да оказват натиск върху Сърбия, а не върху Косово.

„Ние сме за добрите двустранни отношения и не искаме да проявяваме разбиране към Сърбия. Ние не смятаме, че е в интерес на Сърбия, която отрича престъпленията и не признава нашата независимост, да бъдем заедно, да вземаме решения заедно. Косово не трябва да се променя, а Сърбия и тези, които се опитват да окажат натиск върху Косово, грешат. Задължение на всеки албанец е да окаже натиск върху Сърбия“, каза Курти.

След срещата с германския канцлер в Тирана, която той определи като ползотворна, Курти каза, че Берлинският процес е достатъчен и не са необходими други алтернативи за създаване на положителен дух на Балканите, като посочи, че Берлинският процес е начин за интеграция в Европейския съюз.

„Не може да има европейски фондове без европейски ценности. За нашите страни подчертах, че има четири елемента, необходими за мира и стабилността: върховенството на закона, което действа срещу корупцията и олигарсите, вторият е демократизацията. Третият е примиряване с миналото, четвъртият е реципрочността на националните малцинства срещу хегемонията, каза Курти, наред с други неща.

Според него Берлинският процес е необходим и достатъчен за интеграцията на Балканите.

„Балканите не са шест, а поне 12 държави. ЕС трябва да бъде разликата между Берлинския процес и Отворените Балкани. Трябва също да се подчертае, че Косово е независима държава и всички трябва да го признаят, независимо от ЕС“, каза Курти.

По-рано албанският премиер Еди Рама и германският канцлер Ангела Меркел издадоха съвместно изявление, че Берлинският процес не може да бъде заменен с нови инициативи, които се появяват и се инициират с течение на времето.

Според тях „Отворените Балкани“ не е инициатива, която се стреми да се конкурира с Берлинския процес, а е инструмент на региона за прилагане на Берлинския процес.

Рама обвини Курти, казвайки, че развива конспиративна теория за „Отворените Балкани“.

Превод и редакция: Иван Христов