ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

The Times: Китай излезе от надпреварата в строенето на небостъргачи

15 септември 2021 | 13:45

Снимка: Twitter

Пекин. Китайските власти са решили да се оттеглят от надпреварата за изграждане на най-високите небостъргачи, пише The Times. Съответната заповед, издадена от Министерството на жилищното строителство, градското и селското строителство на КНР, предвижда ограничение на височината на сградите до 500 м. Това означава, че 128-етажната Шанхайска кула с височина 632 м вече не може да се страхува от конкуренция, отбелязва британското издание.

В китайските медии тази инициатива се обяснява с факта, че в сляпото си желание да се похвалят с най-високия небостъргач, общинските власти са забравили за реалните нужди на хората, съпътстващото увеличение на разходите на пари и енергия, както и трудностите при осигуряване на мерките за безопасност. Освен това високите сгради водят до задръствания и светлинно замърсяване, а някои представляват заплаха за въздушния трафик. Не бива да се забравя, че те също трябва да отговарят на по-високи инженерни стандарти, за да издържат на земетресения, силен вятър или пожар. Само когато небостъргачите спрат да са „престижни проекти“ за някои правителства, строителите ще започнат да се фокусират повече върху това да направят градовете по-удобни за живот, обясняват китайските медии.

Състезанието в строителството на небостъргачи в „Поднебесната империя“ започна веднага след Олимпийските игри през 2008 г., чийто домакин беше Пекин. Тогава се смяташе, че високите сгради ще повлияят положително на имиджа на града, както и че ще се превърнат в стимул за икономическо развитие. Само през 2018 г. в Китай завърши изграждането на 88 небостъргача с височина най-малко 200 м. След това градовете започнаха да се състезават в строителството на сгради с височина 800 м, но властите обявиха намерението си да вземат ограничителни мерки, така че плановете се промениха и сега височината на строящите се сгради не надвишава 500 м.

Превод и редакция: Иван Христов