Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Washington Post: Генерал Мили е звънял тайно на китайците, опасявайки се Тръмп да не разпали война

15 септември 2021 | 10:39

Снимка: Reuters

Вашингтон. Председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили е смятал Доналд Тръмп за психически нестабилен през последните месеци от мандата му и тайно се е обаждал на китайците, за да предотврати евентуален военен сблъсък между двете страни. Това се посочва на страниците на нова книга от ветеран от американската журналистика, член на редакционния съвет на The Washington Post, Боб Уудуърд, която излиза на пазара в САЩ следващата седмица. Откъси от него бяха публикувани от изданието The Washington Post.

Според информацията, която се представя в книгата, Мили е провел два телефонни разговора с началника на Съвместния щаб на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) Ли Цзочън в последните месеци на предишната американска администрация, опасявайки се, че Тръмп, чрез своите решения и действия, може да разпали въоръжен конфликт между САЩ и Китай. Първият такъв разговор се е състоял на 30 октомври, т.е. преди изборите за президент. Второто обаждане е било на 8 януари, броени дни преди встъпването в длъжност на Джо Байдън.

В първия разговор ген. Мили е уверил, че САЩ нямат планове да атакуват Китай. „Няма да атакуваме или да извършваме операции срещу вас“, казал Мили на събеседника. Нещо повече, както е посочено в книгата, американският военачалник директно обещал на китайския си колега, че ще го уведоми предварително, в случай че Вашингтон планира да проведе някакъв вид военна операция срещу КНР. „Генерал Ли, вие и аз се познаваме от пет години. Ако ние (САЩ) ще атакуваме, тогава ще Ви се обадя предварително. Това (т.е. такава потенциална атака) няма да е изненада“, цитира вестника думите на Мили, приведени в книгата. Той все още е на поста си, отбелязва изданието.

Освен това изданието отбелязва, че говорителят на Камарата на представителите на САЩ - демократът Нанси Пелоси, в телефонен разговор с Мили на 8 януари характеризирала Тръмп като луд. Генералът й отговорил: „Съгласен съм с теб за всичко“.

Междувременно предишният директор на ЦРУ Джина Хаспел, според откъси от книгата, е изразила мнението, че САЩ са „на път към десен преврат в последния участък от мандата на властта на Тръмп“. И Байдън, според Уудуърд, казал за Тръмп, че той „всъщност не е американски президент“.

Според разкрития, съдържащи се в книгата, написана съвместно от Уудуърд и кореспондента на The Washington Post Робърт Коста, обаждането до Мили до китайския му колега на 30 октомври е било предизвикано от констатациите на американското разузнаване, че Китай е вероятно да бъде атакуван от САЩ. Във втория разговор на 8 януари, след безредиците на Капитолийския хълм във Вашингтон, Мили казал на началника на Съвместния щаб на НОАК, че САЩ са „100% стабилни“ и че подобни ексцесии са възможни понякога в демократична система. Според Уудуърд и Коста обаче китаецът е останал недоволен от резултата от разговора. Тогава Мили в същия ден се е свързал с ръководителя на Индотихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ – тогава адмирал Филип Дейвидсън, и е препоръчал да отложи планираните военни учения в зоната си на оперативна отговорност в опит да облекчи напрежението в отношенията на Вашингтон с Пекин. Дейвидсън направил точно това.

Превод и редакция: Тереза Герова