ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Румен Гечев: Обещанията за промяна всъщност са били обещания за подмяна

14 септември 2021 | 22:10

Снимка: ГС на БСП - София

София. Обещанията за промяна всъщност са били обещания за подмяна. Така проф. Румен Гечев коментира финала на 46-ят парламент за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“. По думите му партиите, които са се биели в гърдите, че ще правят промяна, конкретните им стъпки са били към подмяна на обещанията на промяната.

„Предлагането на проектокабинети беше абсолютно неприемливо и по начина на предлагането, и по кадровия им състав. Освен това, голямото разочарование – така наречените „партии на промяната“ направо измамиха избирателите си, защото между изборите от април и юли им дадоха достатъчно време да си подготвят проектозаконите и примерно за Специализирания съд, Специализираната прокуратура, главния прокурор, ако не от първия ден, от втория сутринта в 9.00 часа да бяха внесли тези проектозакони и отдавна да бяхме забравили за приемането на тия закони. Но очевидно, че тези хора нямаха никакво намерение на дело да променят съдебната система и се сетиха в последния ден – утре, да се опитва как да се смени охраната на главния прокурор, макар че няма главен прокурор в света, който да е без охрана. Но ако това беше цялата пара на протестите и на промяната – да променят охраната на главния прокурор, то това е доста тъжна равносметка. Но да се надяваме, че избирателите ще прогледнат и ще им стане ясно къде е истинската промяна и къде е истинската измама“, каза проф. Гечев, като допълни, че сме демократична страна и всеки може да прави, каквото смята за добре, по повод новия проект на служебните министри, който все още не е ясно какви идеи ще генерира и какви цели ще си постави.

„А в крайна сметка нали се борихме за демокрация, да има възможности за нови партии и личности“, завърши проф. Гечев, като изрази леко недоумение, защото в световния опит няма служебно правителство, което да е направило крачка встрани и да е започнало реална активна политика.


Цоня Събчева