ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

проф. Румен Гечев: Няма място за паника - инфлацията от 4,5-5% не е толкова страшна, тя е притеснителна само от гледна точка на това, че години наред беше между 1% и 2%

14 септември 2021 | 22:08

Снимка: БСП - София

София. Няма място за паника - инфлацията от 4,5-5% не е толкова страшна, тя е притеснителна само от гледна точка на това, че години наред беше между 1% и 2%. Това каза проф. Румен Гечев за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“. По думите му инфлацията е по-висока и в Европа, и в България и за това има няколко основни групи фактори.

„Първо, постепенното възстановяване на световната икономика и в това число на европейската, доведе до по-голямо търсене на суровини, на енергийни източници, които са основният двигател на по-силни импулси на инфлация. При горивата, поради засиленото търсене и проблеми в предлагането, цените ще растат в целия свят, ще растат и в България. Както знаем, всички икономики в една или друга степен пряко или косвено са, така да се каже, повлияни от цените на енергоносителите. Втората група причини за повишението на цените това е фактът, че Ковид-19 в значителна степен разстрои веригите на доставки на суровини, на полуфабрикати, на крайна продукция в световното стопанство, което наложи реорганизиране на производствата в Европа, в САЩ и в Китай, поради което такава реорганизация на производството предполага по-малко предлагане, основно на физически стоки, но също и на услуги, което породи проблеми“, обясни проф. Гечев и обобщи, че са две основните групи причини – поскъпването на суровините, материалите и енергията, съчетано с проблеми в производството от една страна, а от друга – наливането на значителна парична маса в обръщение винаги води до повишение на цените.

Според професора, ако повишението на цените е в рамките на около 3,5-4% няма причина за особени притеснения, но инфлация от 5 и над 5 – 6-7%, за едни икономически субекти ще представлява добра новина, за други ще е лоша.


Цоня Събчева