ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Румяна Коларова: Първият тур на президентските избори ще бъде всъщност партиен тур

14 септември 2021 | 22:06

Снимка: http://www.president.bg

София. Първият тур на президентските избори ще бъде всъщност партиен тур. Това каза председателят на Българската асоциация за политически науки проф. Румяна Коларова във връзка с предстоящите избори и политическия пъзел на страната за предаването „Това е България„ на Радио „Фокус“. По думите й на президента му предстои тежка и некомфортна кампания, защото всички негативи от служебното правителство ще се стоварят върху него, както и новия проект на служебните министри на икономиката и финансите.

„Високата концентрация на власт е свързана с предишния кабинет, а всички гафове се стоварват върху сега действащото правителство в лицето на Радев. Той ще бъде обвинен за новия проект на министрите, дори и да няма пръст в създаването му, а надпартийността му до момента ще бъде поставена под въпрос. Трябва да подчертаем, че първият тур на президентските избори ще бъде всъщност партиен тур и как президентът ще осъществи чудото на комуникацията между партиите, които не намират общ език толкова месеци“, каза Румяна Коларова и обясни, защо актуализацията на бюджета може да се окаже капан за президента.

„Актуализацията на бюджета може да се окаже капан за президента Радев, защото тя не се случи с предложенията на служебните министри, всички те бяха отхвърлени. И аз не мисля, че в предизборната кампания Радев може да се удари в гърдите и каже: „Ето аз оставих парламента да актуализира бюджета“- веднага ще бъде опроверган. Това ще бъде минус и за служебните министри, ако те направят свой политически проект. Там има много въпроси, които тепърва ще им бъдат зададени. Така че даже актуализация на бюджета не е нещо, с което президентът Радев може безрезервно да се похвали, точно обратното“, каза още Коларова и допълни, че навлизаме в съвсем различна фаза.

Тя уточни, че президентът Радев се е научил да извлича ползите и да управлява президентската институция по начин, по който хората харесват, но в никакъв случай не е опитен, когато става дума за изпълнителна власт и същевременно с това няма и ресурс, защото парламентът на практика бламира служебния кабинет.
Румяна Коларова беше категорична, че нещата вече опират до реалната политика, не до говорене, не до срещи с медиите и за съжаление хората ще усетят това и по джоба си.Цоня Събчева