Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в британския печат (Агенция "Фокус")

14 септември 2021 | 22:00

Снимка: Pixabay.com

Лондон. Бустерните дози вероятно ще направят по-възрастните хора дори по-добре защитени и ще помогнат на Великобритания да запази контрола върху нарастването на инфекциите през зимата, заключават правителствените научни съветници, цитирани от британския вестник The Тimes.

Прилагането на третите дози ще започне в Англия следващата седмица, като най -уязвимите и повечето възрастни ще бъдат реваксинирани през следващите месеци, за да се подготвят за „трудна“ зима.

Министрите възлагат надеждите си върху ваксините, за да избегнат по -нататъшни ограничения и правителственият „план А“ за зимата разчита на ваксинацията.

Саджид Джавид, министърът на здарвеопазването, също обеща да убеди 5,5 милиона неваксинирани възрастни да се ваксинират, заедно с ваксини за три милиона деца на възраст между 12 и 15 години и бустерна кампания за 32 милиона възрастни.

Той каза, че планът „ще даде на тази нация възможно най-добрия шанс да живее с Covid-19, без да се налагат строги социални и икономически ограничения“.

Бустерните дози за всички над 50-годишни и по-млади хора с хронични заболявания, заедно със здравните и медицинските работници, са в основата на плана. Джавид ги нарече „важен начин за държане на вируса под контрол в дългосрочен план“.

На всички ще бъде предложена или ваксината на Pfizer, или половин доза Moderna, след като Съвместният комитет по ваксинация и имунизация (JCVI) на практика започна постепенно да премахва ваксините на AstraZeneca, след като стигна до заключението, че иРНК ваксините са за предпочитане.

Агенцията за ваксинациите обаче каза, че за да се осигури трайна защита хората трябва да бъдат накарани да изчакат поне шест месеца след втората си доза, за да получат трета, премествайки по -голямата част от бустерната ваксинация за по -късно през есента.

Професор Уей Шен Лим, председател на комисията за Covid-19, каза, че хората не трябва да „бързат да приемат бустерна доза“, тъй като имунитетът за повечето все още е започнал да намалява.

Той каза, че препоръката е „точното място между прекалено рано или твърде късно“ и ще „означава, че нивата на защита, които хората имат, ще бъдат най -високи през най -студените месеци на зимата“.

Данните на Public Health England показват, че шест месеца след втора доза, защитата срещу тежко заболяване от вируса пада „от малко над 90 % до малко под 90 %“, каза Лим. Той твърди, че защитата вероятно ще намалее с течение на времето и че поддържането на възможно най -висока защита ще облекчи натиска върху Националната здравна система (НЗС).

Проучванията показват неколкократно увеличение на ключовите антитела след бустерна доза, а данните от реалния свят от Израел показват, че допълнителната доза може да намали хоспитализациите.
***

Страсбург. Продължаващото нежелание на правителствата на ЕС да зачитат правото на пребиваване и социални права на еднополовите партньори при преместването в страните в Европа бе осъдено в резолюция на Европейския парламент, пише британския ляв ежедневник The Guardian.

Браковете и регистрираните партньорства, сключени в една държава-членка, трябва да бъдат признати във всички тях, като еднополовите съпрузи и партньори се третират наравно с другите, според текст, подкрепен от 387 евродепутати, като 161 гласуваха против и 123 се въздържаха.

Резолюцията беше внесена в отговор на объркващото разнообразие от политики, прилагани към хора в еднополови бракове, и на нежеланието на някои държави-членки да зачитат последните решения на Европейския съд.

27 -те държави -членки на ЕС запазват свободата да не разрешават брак между хора от същия пол, каквато е ситуацията в България, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Но след решение на Съда на ЕС през 2018 г., по дело, заведено срещу румънските власти от Адриан Коман и съпруга му Клейбърн Робърт Хамилтън, правителствата на ЕС са задължени поне да зачитат правата за пребиваване на еднополовите съпрузи, които са сключили брак в други страни в блока.

Според проучване на Европейския парламент обаче решението не е довело до промяна в политиката на румънските власти, които тепърва ще издават разрешение за пребиваване на Хамилтън, три години след решението. Установено е, че цели 12 държави-членки предоставят правото на пребиваване на съпруг от един и същи пол, но без да посочват името „съпруг“.

Липсата на признаване на еднополовите бракове в по-широк план създава пречки пред хората, които претендират за пенсии, правото на съвместно здравно осигуряване и правото на наследяване.

Твърди се, че трудностите са още по-големи за еднополовите двойки, които са законни родители в една държава членка, но които са установили, че позицията им се променя при преминаване на граница.

Те могат да престанат да бъдат юридически двойка, вместо това да станат две несвързани личности. Детето или децата им могат да останат само с един законен родител или в няколко случая, включващи сурогатно майчинство, до деца без законни родители, установява проучването на парламента, което води до загуба на правата и обезщетенията, които законът запазва за „семействата”.

Пред Европейския съд по правата на човека текат две дела, в които еднополовите двойки, които са се оженили в чужбина, са били изправени пред отказа на полските власти да регистрират брака си в регистъра на браковете на страната, на основание, че това би било в противоречие с „основните принципите на полското законодателство ”.

Браковете не се признават в Полша „за каквито и да било правни цели“, което означава, че правата или привилегиите, запазени за семейните двойки, се отказват на еднополови двойки.

Резолюцията на евродепутатите призовава Европейската комисия да „гарантира, че всички държави -членки на ЕС спазват приемствеността в правото по отношение на семейните връзки на членове на еднополовите семейства, които се преместват на тяхна територия от друга държава -членка“.
***

Брюксел. Европейската прокаратура разследва 300 случая на финансови нарушения на обща стойност 4,5 милиарда евро, съобщава британският вестник The Financial Times, позовавайки се на говорител на институцията.

„Това е доста значителна сума“, цитира изданието думите на говорителя.

Представителят на Европейската прокуратура уточни, че първото обвинение може да бъде представено до края на годината. Това означава, че първите дела, образувани от органа, може да бъдат разгледани в националните съдилища следващата година.

Според думите на говорителя, някои от делата са били образувани по-рано и впоследствие са прехвърлени към националните власти на страните от Европейския съюз. Друга част от делата са инициирани от Европейската прокуратура независимо.

Според вестника един от случаите се отнася за трансгранична измама с ДДС за 14 милиона евро. Като част от разследването полицията е претърсила помещенията на предприятия в България, Унгария, Германия, Нидерландия и Словакия. В същото време заподозрени от Унгария, които заедно с Дания, Ирландия, Полша и Швеция не участват в проекта за Европейската прокуратура, може да бъдат изправени пред съд в друга държава поради трансграничния характер случай.

Европейската прокуратура започна своята работа на 1 юни 2021 г. Основната задача на този орган е да се бори срещу финансови нарушения в ущърб на ЕС в 22-те участващи държави.