Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в руския печат (Агенция "Фокус")

14 септември 2021 | 21:58

Снимка: Агенция "Фокус"

Москва. Цената на газа в Европа постави нов исторически рекорд. Той е достигнал до 800 долара на хиляда кубически метра. Някои обвиняват „Газпром“ за това, като смятат, че той е създал недостиг на газ на пазара. В действителност руската компания доставя рекордни обеми гориво за ЕС. Кой е виновен за факта, че цените на газа скочиха толкова високо и какво може да спре тяхното покачване, коментира руският вестник “Взгляд“.

Стойността на октомврийските фючърси на газ по холандския индекс TTF, най -ликвидният европейски хъб, достигна 801,2 долара за хиляда кубически метра, като поднови историческия си максимум. В края на август газта струваше 600 долара, а в четвъртък, 9 септември, той премина границата от 700 долара. А тази година започна с 300 долара за хиляда кубически метра.

Някои обвиняват „Газпром“ за толкова рязкото покачване на цените на газа, защото той е намалил доставките на газ за Европа и по този начин е създал недостиг. Други посочват, че такива резки скокове на цените са пряко следствие от политиките на Европейската комисия. Това е и мнението на руския президент Владимир Путин. Според него политиката на европейския регулатор с акцент върху борсовите механизми при определяне на цените на газа доведе до настоящите рекордни високи цени на горивата.

Същевременно цените на дългосрочните договори за руски газ растат много по-бавно, което спасява купувачите от ценови сътресения, каза Путин на 9 септември. „Но при дългосрочни договори и нашия принцип на ценообразуване „Газпром“ не продава на тази цена. А тези, които се съгласиха да сключат дългосрочни договори с нас в Европа сега, могат само да търкат ръце и да се радват. В противен случай ще трябва да платите 650 долара. А „Газпром“ продава на Германия за 220 долара - поне до не много отдавна. С покачването на цените на петрола тази цена ще се повиши, но това ще бъде нещо меко. И „Газпром“ всъщност е заинтересован от това, защото създава възглавница за безопасност за него. Няма да има рязък спад и срив на цените. Това е целият смисъл. Това е от полза за всички “, обясни президентът на Руската федерация.

„Самата Европейска комисия създаде условия за такива резки и значителни колебания в цената на газа, защото въведе борсов механизъм. Преди това газът не се търгуваше на борсата. Цената му беше обвързана с цената на петрола. Това беше от полза за всички, тъй като позволи да се избегнат резки скокове на цените “, казва Игор Юшков, експерт от Финансовия университет при правителството на Руската федерация и Националния фонд за енергийна сигурност.

В договорите с „Газпром“ цените на газа се определяха по формула, свързана със средната цена на петрола през последните шест или десет месеца. Това даваше възможност предварително да се разбере каква е цената на газа, какви действия да се планират както за производителя, така и за продавача, и за купувача. Създаването на газови борси доведе до по -голяма променливост на цените на горивата.

Освен това европейските купувачи се борят с „Газпром“ дълго време и дори го съдят, като се стремят да включат спот компонент в договорите в допълнение към петролния компонент или изцяло вместо него. Сега те определено съжаляват.

Формулата за ценообразуване не се разкрива в договорите. Въпреки това, наскоро „Газпром“ заяви, че само 13% от договорите остават обвързани с петрола. Най -вероятно това са договори с Китай (доставки чрез „Силата на Сибир“), договори с Турция и отчасти с Германия, отбелязва Юшков.

Останалите 87% от договорите на „Газпром“ са обвързани с фючърси на газ с различна дължина и евентуално от различни хъбове, каза Сергей Кауфман, анализатор във FG FINAM. Фактът, че фючърсите са с различна дължина и от различни хъбове е важно уточнение, защото това означава, че 87% от договорите на „Газпром“ са обвързани не само със спот, но и с цените на газа като цяло, казва Кауфман. Фючърсите за дълги срокове (например една година) са значително по-малко променливи от спот фючърсите, добавя той.

Например през първата половина на годината „Газпром“ продаваше газа си средно по 208 долара за хиляда кубически метра. Това са данни от всички чуждестранни купувачи, което включва Европа и Китай. В същото време на място в центъра на TTF средната цена е била около 280 долара за хиляда кубически метра, според Bloomberg.

„За годината продажната цена на руския газ ще бъде не по-ниска от 290-300 долара за хиляда кубически метра срещу 208 през първата половина на годината. Самият „Газпром“ все още консервативно прогнозира средно 270 долара за годината ”, казва Кауфман.

Защо европейците се нараниха толкова много?

„Когато европейците изграждаха механизъм за борсова търговия с газ, те очакваха, че ще има излишък от предлагане и това ще бъде пазарът на купувача, а не на пазара на продавача. Смятаха, че е достатъчно да се изгради инфраструктурата, да се създадат антитръстови правила на играта и доставчиците да застанат на опашка до тях. Това се случи миналата година. Спот цената падна в момента до 40 долара за хиляда кубически метра. Но тази година стратегията не проработи - цената достигна 760 долара. Цената се движи рязко в една или друга посока, в зависимост от баланса на търсенето и предлагането. Това са плюсовете и минусите на борсовия механизъм “, казва Юшков.

Всъщност антитръстовото законодателство на ЕС, което ограничаваше натоварването на газопроводите „Опал“ и „Северен поток-2“, с което „Газпром“ се бори, също имаше за цел да създаде конкуренция. На практика обаче това не работи. Никой, освен „Газпром“, не изпомпва газа си през Опал, същата ситуация е и със „Северен поток-2“.

„Виждаме, че те не са създали конкуренция в Европа, но е възникнала конкуренция между азиатския и европейския пазар. Възникнал е ценови арбитраж, който води до бързи промени в цените. Ако в Азия втечненият природен газ струва повече от 800 долара на хиляда кубически метра, то в Европа цената има тенденция към подобни показатели. Втечнения природен газ постепенно глобализира газовия пазар и дори започва да влияе на пазара на САЩ, което не беше така преди “, казва Игор Юшков. Според него, ако Съединените щати не ограничат строителството на заводи за втечнен природен газ у дома, то постепенно ще се стигне до износ на износа, когато цената на газа вътре в страната ще бъде същата като на външните пазари, минус разходите за доставка.

Системата за привързване към цените на петрола със забавяне във времето, която беше подкрепена от „Газпром“, направи възможно да има пазар на газ, където цените на газа бяха по -стабилни и не се променяха всеки ден. Но ЕС избра друг път и сега сам си плаща за него.

Тези, които казват, че действията на „Газпром“ оказват натиск върху цената на газа, също са частично прави. „Газпром също даде своя принос през септември“, казва Юшков. От септември той отказа да изпомпва допълнителни обеми газ (предложен на търга) през Украйна, въпреки че преди това всеки месец от началото на годината той се съгласяваше с тези допълнителни 15 милиона кубически метра газ. Освен това обемът на изпомпване през газопровода Ямал - Европа е намалял.

Не може обаче да се каже, че през цялата година „Газпром“ умишлено намалява доставките на газ за Европа, за да създаде дефицит. Това не е истина. Достатъчно е да разгледаме обемите на доставки на газ от руската компания за ЕС.

„По отношение на обема на продажбите за страни извън ОНД, „Газпром“ сега се движи с рекордни темпове. За осем месеца "Газпром" е доставил 131,3 милиарда кубически метра в чужбина, а рекордът е 133,3 милиарда кубически метра. Вярваме, че в оставащото време „Газпром“ има шанс да постигне рекорд, предвид пазарните условия “, казва Кауфман. Това предполага, че не „Газпром“ ограничава износа на газ, а че в ЕС има рязко увеличение на търсенето на газ тази година, което ще позволи на нашата компания да достави рекордно количество гориво.

До септември „Газпром“ изпомпваше в Европа не само обемите, посочени в договорите, но той изпомпва и допълнителни обеми. Едва през септември „Газпром“ умишлено ограничи доставките през Украйна и Ямал - Европа, но това е лесно обяснимо. „Той вероятно се надяваше да пусне първата тръба от „Северен поток -2“ в началото на септември и да пренасочи тези обеми към него. За "Газпром" е това е по -изгодно от изпомпването през Украйна, където се прилагат по -високи тарифи за допълнителен транзит ", казва Юшков. Споразуменията за допълнителни доставки се подписват предварително, а не ден след ден.

Но до средата на септември първата тръба от газопровода не беше пусната, тъй като Европа все още не беше издала сертификат. Освен това изявлението на германския регулатор, че сертификатът за „Северен поток-2“ ще бъде издаден преди 8 януари 2022 г., е обезпокоително. „Разбира се, той може да бъде издаден дори утре. Но самата формулировка е обезпокоителна. Какво ще се случи, ако германският регулатор не издаде сертификат тази година и „Северен поток 2“ не стартира? Как като цяло ще се справят европейците тази зима? В крайна сметка подземните съоръжения за съхранение в Европа са натрупали малко резерви. Това означава, че дневните обеми на внос на газ за Европа трябва да бъдат много големи. Следователно ЕС се нуждае от капацитет, който е в състояние да достави толкова големи обеми “, казва експертът от Юшков.

Тук има две интриги. Първата е, когато Европейската комисия издава сертификат на „Северен поток 2“, за да може да печели пари. Второто е каква стратегия ще има „Газпром“ през октомври и ноември: ще се върне ли към изпомпване на допълнителни обеми газ или не.

„Мисля, че „Газпром“ ще стигне докрай. Той не е длъжен да изпомпва допълнителни обеми газ, всички дългосрочни задължения се изпълняват изцяло. Но ако Европа иска допълнителен газ, тогава „Газпром“ е готов да го изпомпва по най -рентабилния за него маршрут – „Северен поток-2“, каза източникът.

Сътрудничеството ще осигури на Европа икономии на газ и печалби за „Газпром“. Тоест всички страни се интересуват от ранното стартиране на „Северен поток-2“. Дори товаренето на едната тръба ще свали цените в Европа.

Всъщност какво ще се случи след това с цените до голяма степен зависи от неконтролируеми фактори - например от времето. Ако зимата е топла в Азия, тогава цените там ще паднат, част от втечнения природен газ ще се върне в Европа, което ще свали цените. Или когато ситуацията с леда по Северния морски път стане трудна, руският втечнен природен газ от Ямал ще бъде принуден частично да бъде изпратен за Европа.

Единственият фактор, който може да понижи цената на газа и който ЕС може да контролира, е стартирането на „Северен поток-2“. Останалите фактори са извън ничии контрола.

„Участниците на пазара очакват, че няма да има корекция на високите цени на газа ще се запазят поне до пролетта на 2022 г. И поне до края на годината цените ще останат в диапазона от 700-750 за хиляда кубически метра.

„Но засега според нас средносрочните прогнози не са много надеждни. Много ще зависи от търсенето в Европа. Теоретично има шанс да прекарате зимата с резерви в подземните газохранилища (ПХГ) на ниво 70-80%, ако е топло. Във всеки случай, значително увеличение на спот цените на газа според нас е малко вероятно “, казва Георги Ващенко, ръководител на отдела за търговски операции на руския фондов пазар в Freedom Finance. „В случай на топла зима цените могат да се нормализират и да се върнат по-близо до диапазона от 250-300 долара за хиляда кубически метра“, не изключва Кауфман.
***

Москва. Съобщението за създаването на ново афганистанско правителство дойде на фона на военните действия в провинция Панджшир и жестоките репресии в Кабул и други градове на демонстрации на жени, които не се страхуваха от заплахи и излязоха да защитават правата си. Въпреки обещанията за приобщаващ кабинет, новото правителство спокойно може да се нарече пуштунско правителство. Един узбек и един таджик в неговия състав не влияят по никакъв начин на баланса на силите. Нещо повече, и двамата отдавна са в редиците на движението на талибаните. Сред министрите няма нито една жена, както и нито един представител на религиозните малцинства, пише руският вестник “Независимая газета“.

Обявеният състав на правителството даде повод на скептиците да твърдят, че талибаните не са изпълнили обещанията си от първия ден. Съвсем наскоро техните лидери заявиха от Доха, че новото правителство ще бъде приемливо за всички афганистанци, независимо от тяхната националност и религия, а жените могат да заемат всяка длъжност, с изключение на тази на президента, включително да бъдат министри в правителството. Сега всичко това се забрави. Очевидно бързата победа промени мисленето на ръководството на талибаните и те решиха, че сега могат да се откажат от думите си.

Официалният представител и пропаганден рупор на новото правителство в ранг на заместник -министър Забиула Муджахид се опитва да убеди световната общност, че не всичко е толкова лошо: правителството е временно, а жените и шиитите може да попаднат във властта. Но това се прави с уговорка: просто не на най -високо ниво.

В Афганистан е възприета иранската йерархична схема на властта. Хайбатула Ахундзада, върховният водач на талибаните, също ще стане върховен духовен водач. Всички силови структури, включително правителството, са под негов контрол. Ахундзада ще определя насоките и ще посредничи в споровете. Той обеща, че новото афганистанско правителство ще се придържа стриктно към ислямските и шериатските норми.

Молла Мохамед Хасан Ахунд стана министър -председател на Ислямския емират Афганистан, както го наричат самите талибани. Той беше вицепремиер и министър на външните работи, губернатор на Кандахар. Под негово ръководство през 2001 г. талибаните унищожиха паметници на предислямската култура, стояли поне 1500 години – статуите на Буда в провинция Бамиян. Ахунд е в списъка за санкции на ООН.

Други назначения в афганистанското правителство на ключови позиции също се оказаха силен шамар не само за американците, но и за цялата световна общност. На първо място, говорим за ръководителя на терористичната мрежа „Хакани“, най -многобройната и боеспособна структура в движението на талибаните - Сираджудин Хакани, който стана и.д. министър на вътрешните работи. Това е креатура на Пакистанското разузнаване. Мрежата „Хакани“ и „Ислямска държава“) са тясно свързани. Сираджудин Хакани е организатор на атентатите в хотел „Серена“ в афганистанската столица и посолството на Индия, атентата срещу бившия президент на Афганистан Хамид Карзай и 20-часовата обсада на комплекса на посолството на САЩ в Кабул през 2011 г. Той е лично отговорен за нападенията срещу шиитски хазари, десетки високопрофилни терористични атаки в различни региони на страната с огромен брой жертви, включително сред американските военни. Неслучайно американското ФБР обяви награда от 10 милиона долара за главата му.

Сега всички мислят как да установят диалог с „герои“ като Хасан Ахунд и Сираджуддин Хакани. Съдейки по изявленията и практическите дела на световната общност, никой няма ясно разбиране как да изгради отношения с лица, поставени под санкции и в списъци за борба с тероризма. В тези категории попадат поне 17 членове на новото талибанско правителство. Но контакти с новото афганистанско правителство ще трябва да се осъществят. Не може да се допусне по -нататъшна маргинализация на положението в страна с население от почти 40 милиона души, превърнала се в център на световното производство на наркотици и убежище за международни терористични организации. Русия и страните членки на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) разбират това много добре.

Още е рано да се говори за политическо взаимодействие. Много ще зависи от самите талибани. Ако техните изявления се отклоняват от делата им, едва ли някой ще се съгласи с тяхното признаване. Очевидно до тогава сътрудничеството ще се свежда главно до обсъждане на въпроси, свързани със сигурността на чуждестранните посолства, останали в Кабул, евакуацията на чуждестранни граждани и предоставянето на хуманитарна помощ за Афганистан.

Както се очакваше, афганистанското правителство не призна силите на съпротивата в Панджшир. Въпреки изявленията на новите власти за победа над привържениците на Ахмад Масуд -младши, боевете продължават. Това е голям дразнител за талибанското правителство. Въпреки това, вместо да постигнат споразумение с опозицията, те отново, както при първото си идване на власт, „стъпват върху същите гребла“: опитват се да смажат недоволните със сила и да доминират във всичко.

Разбира се, има много малък шанс афганистанските таджики с подкрепата на Душанбе да започнат мащабни военни действия срещу сегашния режим. В настоящата ситуация съседите на Афганистан вероятно ще дадат шанс на талибаните да опитат от втория опит да върнат страната в семейството на цивилизованите народи. Но това трябва да го направят самите афганистанци. Поредният опит на някаква трета сила да се намеси в този процес, както историята е показала повече от веднъж, без никакво съмнение, ще завърши напразно. Но ако новите власти не успеят да стабилизират ситуацията и да намерят общ език с всички съграждани, тогава, както при първото им идване на власт, ще възникнат проблеми.
***

Москва. Президентът на Русия Владимир Путин беше принуден да се самоизолира, след като е работил в непосредствена близост с един от своите служители. Според държавния глава служителят е бил ваксиниран и дори реваксиниран, но вероятно твърде късно, пише вестник “Российская газета“.

"Три дни след реваксинацията се е разболял", каза Путин на среща с членове на правителството и партия "Единна Русия". „Говорих с него вчера през целия ден."

Путин счита настоящата ситуация за естествен експеримент, който ще покаже възможностите на руската ваксина срещу коронавирус.

"Да видим как всъщност работи „Спутник V” на практика. Защото според общите данни антителата ми са доста високи", каза президентът. Той се надява, че „Спутник V” в реалния живот ще покаже своите високи параметри за защита срещу COVID-19.