Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в световния печат (Агенция "Фокус")

14 септември 2021 | 21:55

Снимка: Wikipedia

Доха. Турция и Катар се координират заедно по афганистанския въпрос, заяви турският посланик в Доха, цитиран от излизащия в Анкара проправителствен вестник Yeni Safak

Анкара и Доха „последователно обсъждат хуманитарните условия и развитието на политиката и сигурността в Афганистан, като се има предвид значението им за афганистанския народ и международния мир и сигурност“, каза Мустафа Гьоксу.

"На лице е плодотворно сътрудничество между Турция и Катар по въпросите на експлоатацията на летището в Кабул, тъй като то се счита за спасително за тези, които са заседнали в Афганистан", каза Гьоксу, отбелязвайки, че продължава сътрудничеството между двете страни за предоставяне на техническа подкрепа за експлоатацията на летището.

Има "консенсус между Анкара и Доха относно начините за установяване на сигурност и стабилност в Афганистан", каза Гьоксу.

Пратеникът също подчерта важността на международната общност да запази ангажимента си за контакти с талибаните, за да се доставя хуманитарна помощ на афганистанския народ.

Турският посланик приветства усилията на Катар да приеме афганистанците и да им предостави необходимата хуманитарна помощ, както и дипломатическите и хуманитарните усилия на Катар за облекчаване на страданията на афганистанския народ.
***

Москва/Вашингтон. Русия очаква притесненията на Европа за ниските запаси от природен газ да ускори процеса на пускане в експлоатация на газопровода „Северен поток 2“, коментират в редакцията на американското издание The National Interest.

„Газопроводът [„Северен поток 2“] ще позволи износ на повече руска енергия, без да е необходимо да се използва украинска инфраструктура. В момента Русия не изнася нито един кубичен метър повече газ през Украйна, отколкото се изисква от споразумението с Германия“, пише изданието. Така Русия се опитва да създаде недостиг на газ в Европа, смята авторът Николас Гвоздев, и в резултат на това да ускори процеса на пускане на газопровода в експлоатация.

Според Гвоздев Вашингтон не може да пренебрегне настоящата ситуация и затова „възстановява отношенията със страните от постсъветска Източна Европа“. Като пример той посочва „очевидния успех на срещата на върха между президента на САЩ Джо Байдън и украинския президент Владимир Зеленски“. Гвоздев прави аналогия с 2008 г., като отбеляза, че тогава Грузия „погрешно тълкува обещанията на САЩ“, обявявайки се за „най-близкия и лоялен съюзник на САЩ“. Експертът смята, че „позицията на САЩ е внимателно обмислена, за да създаден образ на силна подкрепа - в опит да възпре Русия от военни или геоикономически действия срещу Украйна, но с достатъчно вратички, за да се избегне необходимостта от предприемане на действия“.

Миналия петък „Газпром“ обяви, че строителството на „Северен поток 2“ е напълно завършено сутринта на 10 септември. Сега се очаква въвеждането му в експлоатация.

„Северен поток 2“ се състои от два тръбопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно, които ще преминават от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Работата по газопровода беше преустановена през декември 2019 г., след като швейцарската компания Allseas се отказа от полагането на тръби поради заплахата от американски санкции. Строителството бе възобновено от декември 2020 г.
***

Ню Йорк. Международна среща на върха, посветена на пандемията от COVID-19 и глобалната ваксинация, е насрочена за 22 септември, съобщава американското издание The Washington Post, позовавайки се на информация от Белия дом.

„По време на срещата на върха [американският президент Джо] Байдън ще се обърне към правителствени ръководители, държавни и международни организации и лидери на благотворителни, неправителствени и бизнес организации за координиране на усилията за прекратяване на пандемията от COVID-19. Участниците ще формулират конкретни действия и ще поставят амбициозните цели, необходими за постигането на тази цел и ще подготвят света за бъдещи заплахи за здравната сигурност“, се казва в поканата, която Белият дом изпраща за срещата.

Според The Washington Post обещанията, които Байдън ще поиска от участниците, ще позволят увеличаването на глобалното предлагане на ваксини, достъпа до тестове, лекарства, медицински кислород и лични предпазни средства и ще осигурят стабилно финансиране за борба с пандемията. Очаква се виртуалната среща на върха да постави началото на поредица дискусии, които ще се провеждат през следващите шест месеца.

Вестник Politico съобщи на 9 септември, че правителството на САЩ възнамерява да предложи провеждането на международна среща на върха за пандемията и глобалната ваксинация през септември. Очаква се тя да се проведе в рамките на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН.