Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Албин Курти: Няма да се присъединим към „Отворени Балкани“ докато Сърбия не признае Косово

14 септември 2021 | 21:18

Снимка: Интернет

Тирана. Косовският премиер Албин Курти заяви, че страната му няма да бъде част от „Отворени Балкани“, докато Сърбия не признае Косово, съобщава Македонската информационна агенция (МИА) от Тирана, цитирана от скопския вестник “Слободен печат“.

Той добави, че не може да бъде на една маса и да взема съвместни решения с държава, която отрича престъпленията, извършени срещу албанския народ.

Курти подчерта, че трябва да се оказва натиск върху Сърбия, а не върху Косово.

„Ние сме за добрите двустранни отношения, а не да изразяваме разбиране към Сърбия. Всяко разбиране за непризнаване на Косово вреди на Косово. Ние не считаме, че е в интерес на Сърбия, която отрича престъпленията и не признава нашата независимост да бъдем заедно, да вземаме решения заедно. Косово не трябва да се променя, а Сърбия и тези, които се опитват да окажат натиск върху Косово, грешат. Задължение на всеки албанец е да оказва натиск върху Сърбия, каза Курти.

След срещата с германския канцлер в Тирана, която той определи като ползотворна, той каза, че Берлинският процес е достатъчен и не са необходими други алтернативи за създаване на положителен дух на Балканите, като посочи, че Берлинският процес е начин за интеграция в Европейския съюз.

„Не може да има европейски фондове без европейски ценности. За нашите страни подчертах, че има четири елемента, необходими за мира и стабилността - единият върховенството на закона, което действа срещу корупцията и олигарсите, вторият е демократизацията. Третият е конфронтирането с миналото, което няма да позволи на военните престъпници да бъдат свободни, четвъртото е реципрочността на националните малцинства срещу хегемонията, каза Курти, наред с други неща.

Според него Берлинският процес е необходим и достатъчен за интеграцията на Балканите.

„Балканите не са шест, а поне 12 държави. ЕС трябва да бъде разликата между Берлинския процес и „Отворени Балкани“, защото в последните нямаме ЕС. "Трябва също да се подчертае, че Косово е независима държава и всички трябва да се ангажираме независимо от ЕС", каза Курти.

По -рано албанският премиер Еди Рама и германският канцлер Ангела Меркел направиха съвместно изявление, че Берлинският процес не може да бъде заменен с нови инициативи, които се появяват и се инициират с течение на времето.

Според тях „Отворени Балкани“ не е инициатива, която се стреми да се конкурира с Берлинския процес, а е инструмент на региона за прилагане на Берлинския процес.

Рама обвини Курти, казвайки, че създава конспиративна теория за „Отворени Балкани“.

Превод и редакция: Юлиян Марков