ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Високите цени на природния газ и на квотите за въглеродни емисии влошават допълнително финансовото състояние на „Топлофикация София“ (ОБЗОР)

14 септември 2021 | 21:02

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Поскъпването в цената на природния газ и високите цени на квотите за въглеродни емисии допълнително влошават финансовото състояние на „Топлофикация София“ и не позволяват на дружеството да обслужва ефективно дълговете си. Това стана ясно от изслушването на ръководството в Комисията по ревизия в парламента. Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е и принципал на „Топлофикация“, и изпълнителният директор на общинското топлинно дружество не се явиха, за да бъдат изслушани от депутатите и гражданите по въпросите около началото на новия отоплителен сезон.

Председателят на ревизионната комисия Мая Манолова счете това за неуважение към Народното събрание. Според нея Фандъкова отдавна е абдикирала от проблемите на столичани и неявяването й днес е пореден пример за това.

По думите на Манолова основният проблем на софиянци с „Топлофикация“ се изразява във високите сметки и неразбираемите и необясними фактури. Тя отчете загубите на общинското дружество за последните 5 години, които се равняват на 245 млн. лв., и прогнозира, че тази година те ще бъдат рекордни.
„За първото полугодие до 30 юни загубата на дружеството е 92 млн. лв. Към 2016 г. общите задължения са били 726 млн. и 564 000 лв. Към 31 декември 2020 г. вече са 1 млрд. и 3 000 лв. За 5 години са се увеличили с 276 млн. лв. Към 30 юни 2021 г. вече са 1 млрд. и 68 000 лв. Само за 6 месеца са се увеличили с нови 65 млн. лв.“, допълни тя, като отбеляза, че най-големият кредитор на „Топлофикация“ е БЕХ със задължения по главницата към 30 юни в размер на 711 млн. лв.

Изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов видя едно-единствено решение за решаване на проблема със задлъжнялостта на софийското дружество. А именно – инвестиция в нови мощности. Той обясни, че БЕХ не иска да купува дълга на „Топлофикация“, но това се налага, тъй като е дъщерно дружество на холдинга.
„При условие, че „Булгаргаз“ като основен доставчик на суровина за „Топлофикация София“ изпада в ниска ликвидност и не може да обслужи договорите си, които доскоро са основно към „Газпром Експорт“, сега вече и към „Азербайджан газ“, в този случай БЕХ е задължен да помогне на дъщерното си дружество. Поради тази причина изкупува тези дългове“, уточни той.

Манолова от своя страна коментира още, че просрочените задължения на „Топлофикация“ към енергийния холдинг са 157 млн. лв., а дължимите лихви - 16 млн. лв. Тя посочи още, че към 30 юни т.г. на „Топлофикация“ има да дава на „Булгаргаз“ 86 млн. лв., а на банки - 36 млн. лв. Тя постави въпрос към представителите на общинското дружество дали заемът, предоставен от Българската банка за развитие (ББР), вече е погасен.
Заместник-изпълнителният директор по икономически въпроси на „Топлофикация София“ Иванка Попова обясни, че дружеството коректно обслужва заема си от ББР. Тя припомни, че той е за срок от три години с една година гратисен период, която вече е изминала.

Попова припомни, че заемът бе отпуснат през 2020 г., когато се наложи „Топлофикация София“ да връща пари на потребителите си заради ретроактивното намаление в цената на газа. Общинското дружество получи зелена светлина да изтегли 40 млн. лв. кредит от ББР за оборотни средства. Тогава абонатите на „Топлофикация“ трябваше да бъдат компенсирани с 36.6 млн. лева без ДДС, а други 17.5 млн. лв. да бъдат върнати във фонд "Сигурност на електроенергийната система".
„От тези 40 млн. лв. усвоихме около 36 млн. лв. Вече сме в погасителен план. „Топлофикация“ коректно обслужва този кредит. Ще бъде изплатен след около още приблизително две години“, посочи още тя.
Попова маркира основните проблеми на дружеството. Тя отчете, че от началото на годината "Топлофикация" е погасила задължение към Булгаргаз" в размер на 197 млн. и 800 000 лв., а в края на август т.г. задължението вече е 96 млн. лв.

"В този период за миналата и по-миналата година задълженията са били по-големи. Правим всичко възможно да погасяваме задълженията си в оперативен порядък", подчерта тя, като обясни, че след като са закупили квоти въглеродни емисии, паричният поток на "Топлофикация" е намалял. С това тя обясни забавянето на обслужването на дълга към "Булгаргаз".

Сделката на общинското дружество при закупуването на въглеродни квоти също стана тема на изслушването. Според Румен Гечев от БСП тя е скандална от пръв поглед и още при сключването й е трябвало да има арести.

„Някаква стока на пазара струва 1 лев, те я купуват за 1,50 лв. Изумително. Това е работа на други органи, които не са свършили работата си. Където и да влезем да проверяваме, навсякъде е нечувана, нагла и безочлива корупция. Те са се подписали и е ясно за какво идва реч. Да купуваш над пазарната цена и да получаваш комисионна е изумително. Те са делили заграбеното от българския народ в милиони“, посочи проф. Гечев, като изказа съмнение, че контролните органи ще се задействат. Той си обясни неефективната им работа с това, че парите от кражбите стигат и до тях.

Директорът на Дирекция „Икономическа политика“ към „Топлофикация София“ Пламен Иванов не се съгласи с тезата, че дружеството сключва сделки на цени, които са над пазарните. Според него това твърдение е „неиздържано“. По думите му целта на договора е била да се намали рискът от рязкото увеличаване на цените на квотите през първото тримесечие на всяка година, когато обикновено те вървят нагоре.

„Увеличават се, тъй като срокът за доставка на квотите обикновено е 30 април на всяка календарна година. „Топлофикация“ е сключила договор, който извършва две поръчки с цени, които не трябва да бъдат сравнявани с цените, които са действали тогава към датата на сключване на сделката, защото е важно да бъде съпоставим периодът на доставка и плащане на тези емисии, а не на действащите цени към датата на сключване на поръчки. Когато поръчките са извършвани през лятото на 2019 г. с отложени доставки и плащания именно с цел първо да намали риска от рязко увеличаване на цените. И на второ място – да събере необходимите средства, защото знаете, че „Топлофикация София“ купува емисии според възможностите си и паричния поток, който има. Към датите на плащане и доставка на квотите всъщност цената, с която сделката се е извършвала ефективно, е близка до пазарната и напълно съотносима с нея“, уточни Иванов.

Представител на общинското дружество отхвърли становището на Мая Манолова, че „Топлофикация“ харчи излишно много за адвокатски услуги, като обясни, че по това перо се харчат възможно най-малко пари. Той обясни още, че омбудсманите на дружеството, трима на брой, са от съществена необходимост, както и че към момента „Топлофикация София“ не работи незаконно.

„Обжалваме решенията по съдебен ред. Относно тезата за възнагражденията на Управителния и Надзорния съвет, има нарочна наредба. Те се определят по методика. Тъй като „Топлофикация София“ не е в добро финансово състояние, съответно възнагражденията са на минимума, като ръководството на „Топлофикация“ не използва социални придобивки“, коментира той.

Докладът на Комисията по ревизията е внесен в деловодството на Народното събрание, чийто последен работен ден ще бъде този четвъртък
Теодора ПАВЛОВА