Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Times: Бустерната ваксинация във Великобритания ще започне следващата седмица

14 септември 2021 | 20:56

Снимка: Pixabay

Лондон. Бустерните дози вероятно ще направят по-възрастните хора дори по-добре защитени и ще помогнат на Великобритания да запази контрола върху нарастването на инфекциите през зимата, заключават правителствените научни съветници, цитирани от британския вестник The Тimes.

Прилагането на третите дози ще започне в Англия следващата седмица, като най -уязвимите и повечето възрастни ще бъдат реваксинирани през следващите месеци, за да се подготвят за „трудна“ зима.

Министрите възлагат надеждите си върху ваксините, за да избегнат по -нататъшни ограничения и правителственият „план А“ за зимата разчита на ваксинацията.

Саджид Джавид, министърът на здарвеопазването, също обеща да убеди 5,5 милиона неваксинирани възрастни да се ваксинират, заедно с ваксини за три милиона деца на възраст между 12 и 15 години и бустерна кампания за 32 милиона възрастни.

Той каза, че планът „ще даде на тази нация възможно най-добрия шанс да живее с Covid-19, без да се налагат строги социални и икономически ограничения“.

Бустерните дози за всички над 50-годишни и по-млади хора с хронични заболявания, заедно със здравните и медицинските работници, са в основата на плана. Джавид ги нарече „важен начин за държане на вируса под контрол в дългосрочен план“.

На всички ще бъде предложена или ваксината на Pfizer, или половин доза Moderna, след като Съвместният комитет по ваксинация и имунизация (JCVI) на практика започна постепенно да премахва ваксините на AstraZeneca, след като стигна до заключението, че иРНК ваксините са за предпочитане.

Агенцията за ваксинациите обаче каза, че за да се осигури трайна защита хората трябва да бъдат накарани да изчакат поне шест месеца след втората си доза, за да получат трета, премествайки по -голямата част от бустерната ваксинация за по -късно през есента.

Професор Уей Шен Лим, председател на комисията за Covid-19, каза, че хората не трябва да „бързат да приемат бустерна доза“, тъй като имунитетът за повечето все още е започнал да намалява.

Той каза, че препоръката е „точното място между прекалено рано или твърде късно“ и ще „означава, че нивата на защита, които хората имат, ще бъдат най -високи през най -студените месеци на зимата“.

Данните на Public Health England показват, че шест месеца след втора доза, защитата срещу тежко заболяване от вируса пада „от малко над 90 % до малко под 90 %“, каза Лим. Той твърди, че защитата вероятно ще намалее с течение на времето и че поддържането на възможно най -висока защита ще облекчи натиска върху Националната здравна система (НЗС).

Проучванията показват неколкократно увеличение на ключовите антитела след бустерна доза, а данните от реалния свят от Израел показват, че допълнителната доза може да намали хоспитализациите.

Превод и редакция: Юлиян Марков