ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Убийство е новата версия за смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев, участвал в учението в Чешнегирово (ОБЗОР)

14 септември 2021 | 20:30

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Нова версия за смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев бе оповестена днес от народните представители от Парламентарната група на ГЕРБ-СДС.
Ст. лейтенант Манчев беше участник във военното учение, проведено на 11 май 2021 г., по време на което български и американски военни нахлуха в частен обект в пловдивското с. Чешнегирово. Малко след случая - на 19 юни, военнослужещият беше открит мъртъв в спалното помещение на полигона „Ново село“.

Днес в Комисията по отбраната трябваше да бъде изслушан министърът на отбраната Георги Панайотов, който не се яви поради здравословни причини.
По време на заседанието Христо Гаджев, зам.-председател на Комисията и народен представител от ГЕРБ-СДС, заяви, че не прави чест на министър Панайотов да заболее половин час преди изслушването. Той уточни, че излизат факти, че един български офицер не се е самоубил, а направо е бил убит. Гаджев припомни, че ГЕРБ - СДС е предложила Анкетна комисия по въпроса и обяви, че ще я предложат в следващото Народно събрание.

Последва брифинг на ГЕРБ, на който Гаджев съобщи, че в случая не става дума за самоубийство, заради открити от „Съдебна медицина“ доказателства, като основната версия от днес е убийство.
Гаджев съобщи подробности от извършената проверката след инцидента в Чешнегирово и за последвалото разследване за изясняване на обстоятелствата около смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев. Народният представител уточни, че на 31 май е назначена проверка на инцидента, която намира за виновни Тодор Манчев и майор Мерджанов. На 1 юни е направена проверка на инспектората на МО. „Още по-интересно става, когато докладът е предаден на министъра на отбраната на 15.06“, поясни Гаджев. По думите му в този доклад е предложено материалите по проверката да бъдат изпратени на Военноокръжната прокуратура, директорът на Военна полиция в Пловдив да наложи дисциплинарни наказания „забележка” на други двама военнослужещи, също и да не бъде търсена отговорност на майор Мерджанов и лейтенант Тодор Манчев. „10 дни докладът стои на бюрото на министъра. Министърът на отбраната го разпорежда към Военна полиция. Връщай го там, те разбират, че лейтенант Манчев е свидетелствал против неговите началници, като ги обвинява във фалшифициране на документи и други престъпления. След това започва тежък натиск върху него”, посочи Христо Гаджев и допълни, че започва нова проверка, в която се добавят нови факти и доказателства. „Това става ден преди смъртта на лейтенант Манчев”, посочи Гаджев. „От Съдебна медицина излиза, че изстрелът е отгоре надолу, а куршумът е открит в ребрата. Всеки може да си направи сметка, че няма как да е самоубийство. Това става по време на учение на Българската армия”, коментира Гаджев.
Христо Гаджев коментира, че върху семейството на ст. лейтенант Манчев е бил оказан тежък натиск от страна на разследващите органи. Той допълни, че семейството му се е притеснило от факта, че 30 мин., след като е изнесено тялото на сина им от стаята, в която е намерено, е казано мястото да бъде почистено основно.

Според народния представител от ГЕРБ-СДС Даниел Митов този случай е синтез на начина, по който управлява Румен Радев. По думите му опитът да се прикрие убийство е начинът, по който функционира цялата администрация в момента, управлявана от президента Радев. „Целта е да му се осигурява пълен комфорт, да се назначават хора, на които има лично доверие не само за осигуряване на комфорт за изборите, но и ресурс и логистична подкрепа, за да спечели втори мандат“, коментира Митов.
Даниел Митов посочи, че тези хора не се спират пред нищо, дори да прикриват престъпления, включително убийство, за да може техният патрон и кръстник Румен Радев да си спечели втори мандат, а те да си спасят постовете. „Румен Радев даде генералско звание на човека, който в момента оглавява Военна полиция. Той беше ръководител по време на инцидента, който беше прикрит. Така работят тези хора. Затова е важно на следващите президентски избори г-н Радев повече да не бъде президент. Тези рецидиви не са само в МО, има такива и в Министерство на икономиката, навсякъде", каза още Митов.

Тома Биков допълни, че Румен Радев трябва да поиска оставката на министъра на отбраната Георги Панайотов и да отстрани директора на Военна полиция – Ивайло Сотиров. „В случая става дума за прикриване на убийство и то от страна на разследващите“, заяви Биков. Той бе категоричен, че трябва да се осигури пълна прозрачност за случващото се във Военна полиция и всички, които са участвали в това разследване на бъдат вкарани в списък на заподозрените, които са прикривали това престъпление.

Темата бе коментирана и от председателя на ПП АБВ Румен Петков. По думите му има отказ на наши институции да работят ефективно по случая Чешнегирово като цяло, в това число и по трагедията с лейтенанта, визирайки Военна полиция и Военна прокуратура. „Не разбираме ли, че цялата трагедия започва с незаконното влизане от страна на американските войници", каза още Румен Петков. Според него този военен министър не иска да го види.
„Ние бяхме отправили въпрос по Закона за достъп до обществена информация, той е дал отговор, който е унизителен за него. Той не може да обясни какви оперативно-следствени действия са водени, какви разговори са водени с лейтенанта. Подлаган ли е на специална обработка", допълни Петков.
Според него за 36 години членство във Варшавския договор няма толкова щети, колкото за 36 седмици съвместна работа със САЩ в Пловдив.
„Ами самолетът, заради който забраниха да се стреля по градоносния облак и уби стока за милиони? Съсипа имущество. Тези неща като не ги виждаме, това не значи, че ги няма", каза още Румен Петков.
Той подчерта, че АБВ няма да остави двете теми - Чешнегирово и градушката.

По-късно от Министерството на отбраната изпратиха позиция. В нея от министерството подчертават, че демократичните норми на правовата държава изискват не политиците, а компетентните разследващи органи да дават обективна информация по трагичните инциденти в Българската армия. "Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации. Министерството на отбраната за пореден път заявява, че демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда. Твърденията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че Министерството на отбраната и Служба „Военна полиция“ водят разследването по случая са белег на тревожна неосведоменост от страна на народните представители, тъй като на всеки юрист е ясно, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура.
Още веднъж подчертаваме, че е недопустимо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи", се казва в позицията.

Свързани новини