ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Серия от слаби земетресения се проявява на канарския остров Ла Палма

14 септември 2021 | 20:10

Снимка: ING, Madrid

София. Както и останалите Канарски острови, най-северозападният голям остров Ла Палма на атлантическия архипелаг е формиран чрез подводна вулканична активност. Установено е, че това е станало преди 3-4 милиона години. Базата на острова е на близо 4 хиляди метра под морското равнище, а максималната му височина е 2426 метра, информира Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Тези дни в южната част на остров Ла Палма се реализира рой от трусове със забележима честота на поява. Само за осем чáса на 12 т.м. след 08:05 местно време Испанският национален географски институт локализира 52 труса с магнитуди в интервала 1.5-2.5. За две денонощия в района са регистрирани повече от 600 труса с магнитуд над 1.5. Само 27 от тях са с магнитуд 3.0 и повече – най-силното е с магнитуд 3.9 във вторник, 7 часá сутринта местно време (9 ч. у нас). Засега в сайта на Испанския географски институт има сведение за усетено въздействие едва при 19 от трусовете.

Сеизмичната активност се проявява в дълбочинен интервал 7 до 11 км под океанската повърхност; преобладават сеизмични събития на дълбочина от 9 км. Посочените числа показват, че активираната дълбочина е недалеч от базата на острова – на не повече от 3 до 5 км.

В южната част на Ла Палма се намира Кумбре Вйеха (Cumbre Vieja) – вулканичен хребет, образуван от множество вулканични конуси, изградени от лава и сгур. Кумбре Вйеха е активен, но в латентно състояние. Последното му изригване е през 1971 г. през отвора Тенегиа, който се намира в южния край на Кумбре Вйеха. Тогава земетресения са предхождали изригването. Подобна картина се наблюдава и понастоящем – обилна нискоенергийна земетръсна активност на неголяма дълбочина; епицентрите на събитията в сеизмичния рой образуват силно концентрирана съвкупност с радиус около 4 километра.