Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

От срещата Заев - Меркел в Тирана: РСМ трябва да започне преговори

14 септември 2021 | 19:31

Снимка: Канал 5 (С. Македония)

Тирана. Правителствената делегация, водена от премиера на Република северна Македония (РСМ) Зоран Заев, заедно с вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров и министъра на външните работи Буяр Османи, проведе двустранна среща с германския канцлер Ангела Меркел в Тирана, информира скопският телевизионен “Канал 5“.

Двустранната среща последва официалния работен обяд, който канцлерът Меркел, по време на посещението си в Тирана, организира с лидерите на страните от региона, където основната тема беше регионалното сътрудничество.

На двустранната среща с канцлера Меркел премиерът Заев е изложил позициите на С. Македония относно необходимостта от ускоряване на процеса на евроинтеграция и възможно най -бързото разрешаване на проблема със съседна България. Премиерът Заев е подчертал, че единственото приемливо предложение за страната да преодолее блокадата на разширяването на ЕС към Западните Балкани е предложението, представено по време на португалското председателство на ЕС, което уважава усилията на двете страни за подобряване на взаимоотношенията и на интеграционните процеси в региона.

Премиерът Заев говори и за инициативата „Отворени Балкани“, която се основава на принципите на функциониране на Европейския съюз.

"Трябва да разрешим политическите пречки и да интегрираме С. Македония в ЕС възможно най -скоро." „Успешно завършихме домашната си работа, но това не означава, че спираме дотук, напротив, работим всеки ден и се борим за по -добро бъдеще за нашите граждани“, е казал премиерът Заев на двустранна среща с канцлера Меркел.

Канцлерът Меркел се е съгласила с правителствената делегация, че европейската интеграция както на С. Македония, така и на региона не трябва да продължава да се забавя и че продължаващият напредък се отбелязва от всички съответни европейски институции и международните партньори на страната.

Премиерът Заев и канцлерът Меркел са обсъдили и търговския обмен между двете страни и по -нататъшното насърчаване на икономическите инвестиции в страната, предвид благоприятния бизнес климат, който прави Германия от години търговски партньор номер едно на С. Македония.

На срещата премиерът Зоран Заев е благодарил на канцлера Меркел за личния й ангажимент за цялостната й всеотдайна работа и безценния принос за укрепване на отношенията на Германия със С. Македония, както и за подкрепата на страната по пътя ни към членство в НАТО и в процеса за постигане на членство в ЕС .

Превод и редакция: Юлиян Марков