Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Ангела Меркел: Черна гора е лидер в евроинтеграцията

14 септември 2021 | 18:21

Снимка: EPA-EFE

Тирана. Черна гора е най -напредналата страна кандидатка за членство в Европейския съюз, заяви германският канцлер Ангела Меркел след работен обяд с премиера на Черна гора Здравко Кривокапич в Тирана, цитира думите й балканската редакция на Радио „Свободна Европа“.

"Меркел посочи по -специално, че Черна гора е най -напредналата страна кандидатка за членство в ЕС, като подчерта важността на идеята за общ регионален икономически пазар, който според нея може да бъде от полза за всички страни от Западните Балкани", съобщи правителството на Черна гора.

Кривокапич благодари на Меркел за признанието, което тя даде на Черна гора, и за признаването на реформата на новото правителство и европейския курс на страната.

Черногорското правителство добави, че на работния обяд е била подчертана необходимостта от продължителна работа в рамките на Берлинския процес през следващите години, като една от най -важните дипломатически инициативи от 2014 г., насочени към разширяване на ЕС.

„В този смисъл беше изразен стремежът всички държави от Западните Балкани да работят усилено по процесите на вътрешни реформи, за да може процесът на интеграция в ЕС да протича по -бързо и по -интензивно“, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Юлиян Марков