ПолицияВИЖ ВСИЧКИ

Мария Ботева, „Пътна полиция“: От 1 септември 2020 година до 30 юни 2021 година при пътно-транспортни произшествия са загинали 16 деца, а други 511 са били ранени

14 септември 2021 | 16:50

Снимка: МВР

София. От 1 септември 2020 година до 30 юни 2021 година при пътно-транспортни произшествия са загинали 16 деца, а други 511 са били ранени. Това каза инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ към МВР по време на брифинг пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Всяка година традиционно в началото на септември стартира акцията на полицията „Децата тръгват на училище да ги пазим на пътя“ и тя продължава до края на месец октомври. В този период задълженията, които имат нашите служители на територията на цялата страна е да извършат огледи външно около училищата и детските градини на всички съоръжения, които гарантират сигурността на учениците и на малките деца. Това включва и проверка на сигнализацията с пътни знаци и маркировка в районите на тези сгради. Там, където няма изградени пешеходни пътеки или пък се е заличила маркировката да се подготвят предписания или сигнални писма до стопаните на пътищата“, каза тя. Ботева добави, че се планират и са проведени множество срещи с регионалните управления на образованието за планиране на посещения на пътни полицаи и служители на „Охранителна полиция“, които да посетят учебните занятия и да бъдат изнесени беседи с децата от малките класове.

„Извършените охранителни проверки до 12 септември са около 2 970 на територията на цялата страна. Тези охранителни проверки са обхванали огледи на детски градини, училища и други обекти, в които се извършва системна учебна дейност. Изпратените писма, които имат сигнална функция, и се изпращат към компетентните органи, които имат задължения да отстраняват нередности, са повече от 1100 на територията на цялата страна“, добави тя.

„Наши служители имат ангажимента, съгласувано с директорите на училища и детски градини, утре на първия учебен ден освен да осигурят обществения ред и безпроблемното откриване на учебната година и недопускане на произшествия около детските градини и училищата, така и изнасяне на беседи по безопасност на движението по пътищата. Особен акцент ние имаме и към първолаците. До края на месец на октомври тези беседи ще продължат в начален етап, а след това и в останалите етапи на училищното образование“, обясни тя.

Ботева заяви, че от 16-ти септември до 22 септември започва Европейската седмица на мобилността. „Ние в нашата акция предлагаме да се проведе Седмица по превенция на детската безопасност. Нашите усилия ще са насочени в седмицата между 15 и 22 септември към опазване на живота и здравето на децата, техните близки и родители. Планираме и провеждане на специализирана полицейска информация, за която ще дадем допълнително информация“, добави тя.

„Съставените актове и фишове в периода от 1 септември 2020 година до 30 юни 2021 година данните на „Пътна полиция“ сочат, че по Закона за движението по пътищата са съставени 892 955 акта и фишове. През периода е със 123 794 документа повече в сравнение със същият период през 2019 – 2020 година. От 1 септември 2020 година до 30 юни 2021 година при пътно-транспортни произшествия са загинали 16 деца, а други 511 са били ранени. В сравнение с периода 2019 -2020 година децата, които са загинали са били 181, а ранените – 710“, съобщи Ботева