ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Румен Петков, АБВ: За нас приятелството с Йордания и въобще с арабския свят е въпрос на осъзната необходимост

14 септември 2021 | 16:39

Снимка: Агенция "Фокус"

София. За нас приятелството с Йордания и въобще с арабския свят е въпрос на осъзната необходимост. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на среща с главния редактор на най-влиятелната йорданска медия "Ал Достур" Мустафа Ал Раала, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Румен Петков представи присъстващите от българска страна на срещата в лицето на Анастас Терзобалиев, експерт по въпросите на Близкия Изток, доц. Георги Кючуков - член на ръководството и човек, който отговаря за международните отношения, д-р Пламена Заячка - председател на Младежката организация на АБВ, адвокат Христо Колев - председател на Столичната организация на партията и Руслан Костадинов - завеждащ организационните въпроси на партията.

По време на срещата бяха представени и присъстващите от страна на Йордания и се оказа, че голяма част от тях, са възпитаници на български университети.

Румен Петков отбеляза, че основният акцент на несъстояталата се визита на крал Абдула Втори е била динамиката в туризма. "Искрено съжаляваме, че през миналата година се провали посещението на крал Абдула Втори в България, защото за нас особено в ситуацията, в която се намираме, е много важно да дадем нова енергия на тези взаимоотношения. Аз си спомням посещението на президента Георги Първанов в Йордания, когато имахме възможност за едни много интензивни разговори", заяви още Румен Петков.

"Тогава съм имал и отговорността и щастието да подпиша Договор за сътрудничество с вътрешното министерство на Кралство Йордания. Това беше един от първите и най-полезни инструменти между ЕС и арабска страна за противопоставянето на прането на пари, наркотрафика и борбата с тероризма. Мисля, че един от най-големите социално-икономически ефекти от нашето посещение тогава беше увеличаване на стокообмена между двете страни и достигането до един много солиден обем", заяви лидерът на АБВ.

В края на срещата Румен Петков получи от от главния редактор на "Ал Достур" орден по повод 100 години от основаването на Йордания и специално разработена броеница, както и йордански сладки и подарък за своята съпруга. Подобни подаръци получиха и Анастас Терзобалиев и проф. Георги Кючуков.

Деница КИТАНОВА