ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Иванка Попова, „Топлофикация София“: Коректно обслужваме кредита си от ББР

14 септември 2021 | 14:05

Снимка: „Топлофикация София” ЕАД.

София. Коректно обслужваме кредита си от Българската банка за развитие (ББР). Това каза по време на заседание на Комисията по ревизия заместник-изпълнителният директор по икономически въпроси на „Топлофикация София“ Иванка Попова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Тя припомни, че той бе отпуснат през 2020 г., когато се наложи „Топлофикация София“ да връща пари на потребителите си заради ретроактивното намаление в цената на газа. Общинското дружество получи зелена светлина да изтегли 40 млн. лв. кредит от ББР за оборотни средства. Тогава абонатите на „Топлофикация“ трябваше да бъдат компенсирани с 36.6 млн. лева без ДДС, а други 17.5 млн. лв. да бъдат върнати във фонд "Сигурност на електроенергийната система".

„От тези 40 млн. лв. усвоихме около 36 млн. лв. Срокът на кредита е три години с една година гратисен период. Вече сме в погасителен план. „Топлофикация“ коректно обслужва този кредит. Ще бъде изплатен след около още приблизително две години“, посочи още Попова.

По думите й, въпреки влошеното финансово състояние на дружеството, ръководството на "Топлофикация"се стреми да предостави възможно най-качествената услуга за предстоящия отоплителен сезон.

Попова маркира основните проблеми на дружеството. Тя отчете, че от началото на годината "Топлофикация" е погасила задължение към Булгаргаз" в размер на 197 млн. и 800 000 лв., а в края на август т.г. задължението вече е 96 млн. лв.
"В този период за миналата и по-миналата година задълженията са били по-големи. Правим всичко възможно да погасяваме задълженията си в оперативен порядък", подчерта тя, като обясни, че след като са закупили квоти въглеродни емисии паричният поток на "Топлофикация" е намалял. С това тя обясни забавянето на обслужването на дълга към "Булгаргаз".

Попова отчете, че само за миналата година "Топлофикация" е платила 33 млн. лв. лихви, което е и половината от загубата на дружеството за 2020 г.
"До пролетта коректно изпълнявахме задълженията си по споразуменията с БЕХ, като изплащщахме съответните лихви по тях. Като споразумението влезе в погасителен план, това затруднява дружеството. Още от март 2020 г., когато цените за квоти на въглеродни емисии неимоверно нарастваха, ние започнахме да искаме работни срещи и възможност за договаряне за разсрочка за разплащанията с БЕХ", допълни тя.

Попова определи технологичното състояние на дружеството като убийствено и обясни, че само по тази компонента се очаква 35 млн. лв. загуба.
Теодора ПАВЛОВА